Uprawa winorośli – jak zrobić to dobrze?

uprawa winorośli

Wydawać by się mogło, że klimat panujący w naszym kraju znacznie ogranicza możliwości uprawy niektórych roślin. Choć kwitnie w Polsce uprawa selera czy uprawa żurawiny, to jednak uprawa winorośli może wzbudzić kontrowersję. Zatem jak uprawiać winorośl w naszym kraju?

Uprawa winorośli- jak sadzić winogrona?

Poradnik odnośnie uprawy winorośli rozpoczniemy od tego, jak w ogóle winorośl sadzić. Otóż doskonale wiemy jak wygląda uprawa selera. Wkładamy wówczas nasiona do ziemi i zasypujemy. W przypadku winogron jest dokładnie tak samo, z tą różnicą, że do ziemni należy włożyć całą sadzonkę wraz z korzeniową bryłą. Wówczas o wiele lepiej się ona przyjmie. Pamiętajmy, że dokładnie tak samo jak uprawa żurawiny (jeśli ten temat jest dla ciebie interesujący, zajrzyj na: https://agropedia.pl/zurawina-uprawa) i jej sadzenie, tak samo sadzenie i uprawa winorośli musi odbyć się w odpowiednim terminie. Najlepiej zacząć ją w kwietniu, gdyż roślina będzie jeszcze w stanie błogiego uśpienia. Dobrym momentem może być również czerwiec i lipiec, gdyż w tym okresie pędy zaczynają puszczać pierwsze liście. Jeśli jednak naszym wyborem jest sadzenie rośliny w czasach wegetacji, to musimy mieć na uwadze to, jakie warunki panowały podczas jej ukorzeniania. Zdarza się, że sadzonki winogron sprzedawane są w plastikowych pojemniczkach i bywają ukorzeniane pod osłonkami. Jeśli tak samo było w naszym przypadku, pamiętajmy o tym, że przed posadzeniem rośliny do gruntu trzeba ją zahartować. Równocześnie zwróćmy uwagę podczas zakupu sadzonki, czy mają one zdrowe liście i nie wykazują żadnych oznak choroby.

Uprawa winorośli w polskim klimacie

Wbrew pozorom i powszechnej opinii uprawa winorośli w kraju nie jest wcale tak trudna. Pamiętajmy, że winogrona lubią miejsca dość ciepłe i słoneczne, a także i zaciszne. Wobec tego nie będą miały aż tak ciężkich warunków w polskim klimacie. Wymagania glebowe winorośli również nie są tak duże. Wystarczy zapewnić im lekkie i próchnicze gleby, a będą się świetnie rozwijać. W przypadku kiedy w naszym ogrodzie dominuje gleba ciężka, wówczas wystarczy zmieszać ją w proporcji 1:1 z materiałem organicznym i odrobiną piasku. Z kolei jeśli dominuje gleba piaszczysta, wystarczy będzie okrasić ją jedynie nawozem. Pamiętajmy, że uprawa selera i żurawiny ma z winogronami wiele wspólnego. Przede wszystkim wymienione uprawy nie przepadają za zbyt żyzną glebą. Wówczas rośliny co prawda rozrastają się bujnie, jednak odbywa się to kosztem ich owocowania. Co więcej uprawa winorośli najlepiej sprawdzi się przy ścianie, z zachowaniem około 30-sto centymetrowego odstępu. Wówczas o wiele łatwiej będzie nam kontrolować rozwój drzewek.

Uprawa winorośli i jej przycinanie

Kolejną ważną kwestią w odniesieniu do uprawy winorośli jest jej przycinanie. Oczywiście istnieje wiele metod i technik przycinania winogron. Warto jednak wiedzieć, że przycinanie jest konieczne. Winogrona zostawione bez pielęgnacji wypuszczą wiele słabych pędów, co przełoży się jednocześnie na osłabienie owocowania. Tak więc chcąc uprawiać soczystą winorośl musimy pędy przycinać. Co więcej pnącza trzeba nie tylko obciąć, ale również przywiązać do podpórek i wykształtować szkielet całej winorośli. Trzeba ten proces powtarzać w odniesieniu do każdego pędu w miarę, jak będzie się on rozwijał. Pamiętajmy również o tym, by usuwać nadmiar kiści z winorośli, by nie była ona zbytnio obciążona. Zbyt duża ilość kiści może poważnie osłabić roślinę i znacznie zmniejszyć jej zdolność do owocowania. Cięcia winogron najlepiej przeprowadzić na przełomie lutego oraz marca. Wówczas będziemy mogli się pozbyć również “martwych” pędów. Nie przycinajmy winorośli zbyt często, gdyż to z kolei znacznie zwiększy ryzyko wystąpienia chorób i może doprowadzić nawet do obumarcia roślinki. Obserwujmy więc jak się ona rozwija i reagujmy wtedy, kiedy będzie ku temu najlepsze okazja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wina półwytrawne

Wino półwytrawne – doskonały balans i harmonia smaku. Sprawdź, co warto wiedzieć o winie czerwonym i białym półwytrawnym!

Następny artykuł

Lodówko-zamrażarka – jaką wybrać?

Zobacz też