Ciepła część roku to zdecydowanie sezon na białe wino.
Latem smakuje najlepiej
Eleganckie przyjęcie czy swobodna impreza na tarasie lub w ogrodzie praktycznie nie może się bez niego objeść. Wino zyskuje w Polsce coraz większą popularność, a świadomi konsumenci posiadają bliską profesjonalnej wiedzę o szczepach, regionach i rodzajach wina. Jednak nie każdy może cieszyć się przysłowiową “lampką wina”. Oczywiście z alkoholu rezygnują panie spodziewające się dziecka i osoby zażywające leki, które wykluczają łączenie ich z “procentami”. Najbardziej poszkodowaną grupą są kierowcy, którzy przywieźli rodzinę i przyjaciół na wesołego grilla i z niejakim smutkiem spoglądają na oszronione butelki Prosecco lub Rieslinga. Jednak nie jest tak źle – białe wino bezalkoholowe w niczym nie ustępuje “prawdziwemu”. Nie zawiera ono alkoholu w ogóle, lub zupełnie śladowe jego ilości – do 0,5% alkoholu. Taką zawartość alkoholu ma wiele produktów spożywczych i z pewnością nawet 2 lub 3 kieliszki białego wina bezalkoholowego nie wpłyną na wynik badania alkomatem.
Jakie wino bezalkoholowe można kupić?
Wybór jest z roku na rok coraz większy. Beztrosko.pl to sklep, który wyspecjalizował się w bezalkoholowych trunkach. Można zamówić tutaj czerwone i białe wino bezalkoholowe, także musujące. Oprócz tego beztrosko.pl posiada w ofercie nawet zamienniki mocnych alkoholi takich jak gin i aperitify. Oprócz tego duży wybór dodatków do cocktaili, a także gotowe drinki w puszkach. Z białych win można wybrać musujące Blanc de Blanc – odpowiednik najprawdziwszego szampana, a także tak lubiane szczepy jak Gewurztraminer, Chardonnay, Riesling czy Rivaner. Z Beztrosko.pl można skompletować pełny, bezalkoholowy barek na małą, kameralną imprezę lub duży, nawet na wesele. Imprezy bez procentów stają się coraz modniejszym trendem i możemy spodziewać się, że czerwone i białe wino bezalkoholowe stanie się tak samo popularne jak bezalkoholowe piwo.
Jak smakuje białe wino bezalkoholowe?
Niektórzy uparcie twierdzą, że wino bez alkoholu to nie wino i uparcie nazywają je “soczkiem z winogron”. Ta teoria nie ma nic wspólnego z prawdą. Wino bezalkoholowe powstaje w normalnym procesie fermentacji alkoholowej. Dopiero potem dzięki zaawansowanym technologiom usuwa się z niego alkohol. Dzięki temu trunek zachowuje wszystkie walory, którymi tak lubimy delektować się w winie – bogaty, złożony aromat i pełny smak pozostawiający po sobie długi, przyjemny finisz. Jest to z pewnością najprawdziwsze wino, a brak alkoholu stanowi jego dodatkowy atut, a nie wadę jak uważają ci, którzy go po prostu nie próbowali.
Tekst promocyjny