Domowe wino z czarnego bzu ma walory nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne. Poznaj nasz przepis!

wino z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu to oryginalny trunek, który jest znany i przygotowywany od pokoleń. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, że warto skorzystać z jego właściwości. To samo zdrowie!

Wino z czarnego bzu można przygotować zarówno z kwiatów, jak i z owoców. Niezależnie jednak od surowca to bardzo prosty i smaczny domowy trunek. Czarny bez charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Dzięki temu gotowe wino jest nie tylko niesamowicie aromatyczne, lecz także korzystne dla organizmu. Sprawdź recepturę!

Jak zrobić wino z kwiatów czarnego bzu?

Do przyrządzenia domowego wina z kwiatów czarnego bzu konieczne jest sporo kwiatów. Chcąc uzyskać około 15 litrów gotowego wina, należy przygotować 10 litrów kwiatów, 4 kilogramy cukru, 12 litrów wody oraz oczywiście drożdże i pożywkę. Proporcja na smaczne wino z czarnego bzu powinna wyglądać tak: 5:2:6 (kwiaty, cukier, woda). Zachowując takie ilości każdego składnika, za każdym razem smak wina powinien być tak samo dobry.

Jak przygotować kwiaty czarnego bzu?

Od jakości kwiatów zależy smak późniejszego wina. W słoneczny, suchy dzień należy udać się do krzewów oddalonych od drogi. Niezbędne będą wiadro i ostre nożyczki.

Kwiatów nie myje się przed przygotowaniem wina z czarnego bzu, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na otoczenie. Zbierać należy jedynie obfite, dojrzałe baldachimy białych kwiatów. Po napełnieniu wiaderka trzeba wrócić z nimi do domu i płasko rozłożyć np. na gazecie. Dzięki temu wszystkie ewentualne insekty zdążą uciec. Przed przygotowywaniem wina należy usunąć nożyczkami wszystkie zielone łodyżki. Gotowe kwiaty musisz umieścić w garnku i zalać gorącą wodą, tak aby wszystkie były dokładnie przykryte. W takim stanie muszą odstać dobę w chłodnym miejscu.

Przepis na wino z czarnego bzu krok po kroku

  1. Otrzymany wywar z kwiatów po upływie 24 godzin należy dokładnie przefiltrować i przelać otrzymany płyn do balona.
  2. Następnym etapem jest przygotowanie matki drożdżowej.
  3. Należy połączyć ją z cukrem rozpuszczonym w wodzie, najlepiej w proporcji około 3 litry wody do 3 kilogramów cukru.
  4. Oba płyny należy dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-4 tygodnie.
  5. Po tym czasie intensywna fermentacja powinna się skończyć i można balon szczelnie zatkać korkiem.

Po kolejnych 2-3 miesiącach wino powinno nadawać się do butelkowania. Przed wypiciem warto odczekać kilka miesięcy, a najlepiej pół roku.

Wino z owoców czarnego bzu – kiedy można nastawiać?

Wino z czarnego bzu można przygotować także z wykorzystaniem owoców. Zbieranie można przeprowadzić w tym samym miejscu co w przypadku kwiatów, tu też warto pamiętać o wybraniu miejsca oddalonego od głównego drogi. Kluczową zasadą przy owocach czarnego bzu jest wybieranie jedynie bardzo dojrzałych owoców. Powinny mieć ciemny, prawie czarny kolor. W przeciwnym wypadku można zerwać owoce niedojrzałe, zawierające substancje toksyczne. Najlepszym okresem na zbiór jest przełom sierpnia i września.

Przepis na wino z owoców czarnego bzu

  1. Owoce czarnego bzu należy dokładnie umyć i pozbawić zielonych łodyżek. Najłatwiej jest to zrobić z pomocą widelca, ale przy niewielkiej ilości można posłużyć się tylko dłońmi.
  2. Aby zneutralizować substancje toksyczne, owoce czarnego bzu należy zagotować.
  3. Po przełożeniu do sporego garnka należy zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Nie ma konieczności ich gotować, od razu można wyłączyć gaz i odstawić do wystygnięcia.

Owocowe wino z czarnego bzu należy przygotowywać w proporcji 2:1:2, czyli np. 10 litrów owoców, 5 kilogramów cukru i 10 litrów wody.

Fermentacja wina z owoców czarnego bzu

Sam proces nastawiania wina jest podobny, jak w przypadku wina z kwiatów. Nie ma konieczności miażdżenia owoców.

  1. Wystudzoną masę należy przecedzić i zlać do balona.
  2. Następnie trzeba przygotować syrop cukrowy i dodać do niego odrobinę kwasku cytrynowego. Na podane wyżej proporcje powinno być to około 40 gramów.
  3. Wszystko należy dokładnie wymieszać w balonie i dodać drożdże winiarskie.
  4. Po upływie kilku dni musisz dodać więcej cukru.
  5. W trakcie fermentacji warto co najmniej dwa razy przefiltrować nastaw.
  6. Przez kilka tygodni przebiegać będzie fermentacja, więc należy zatkać balon korkiem z rurką. Na okres kolejnych kilkunastu tygodnie wystarczy szczelny korek.

Butelkowanie wina może nastąpić już po 4 miesiącach.

Wino z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i owoców jest tradycyjnym, czasochłonnym w przygotowaniu trunkiem. Jednak ze względu na oryginalny smak i prozdrowotne właściwości warto go przygotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wino z malin

Sprawdzony przepis na domowe wino z malin. Kiedy można przygotować malinowe wino?

Następny artykuł
wino do sushi

Wino do sushi – jakie wino pasuje do tej japońskiej potrawy? Dlaczego dobór wina do sushi ma znaczenie?

Zobacz też