Wino z czarnego bzu to oryginalny trunek, który jest znany i przygotowywany od pokoleń. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, że warto skorzystać z jego właściwości. To samo zdrowie!
Wino z czarnego bzu można przygotować zarówno z kwiatów, jak i z owoców. Niezależnie jednak od surowca to bardzo prosty i smaczny domowy trunek. Czarny bez charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Dzięki temu gotowe wino jest nie tylko niesamowicie aromatyczne, lecz także korzystne dla organizmu. Sprawdź recepturę!
Jak zrobić wino z kwiatów czarnego bzu?
Do przyrządzenia domowego wina z kwiatów czarnego bzu konieczne jest sporo kwiatów. Chcąc uzyskać około 15 litrów gotowego wina, należy przygotować 10 litrów kwiatów, 4 kilogramy cukru, 12 litrów wody oraz oczywiście drożdże i pożywkę. Proporcja na smaczne wino z czarnego bzu powinna wyglądać tak: 5:2:6 (kwiaty, cukier, woda). Zachowując takie ilości każdego składnika, za każdym razem smak wina powinien być tak samo dobry.
Jak przygotować kwiaty czarnego bzu?
Od jakości kwiatów zależy smak późniejszego wina. W słoneczny, suchy dzień należy udać się do krzewów oddalonych od drogi. Niezbędne będą wiadro i ostre nożyczki.
Kwiatów nie myje się przed przygotowaniem wina z czarnego bzu, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na otoczenie. Zbierać należy jedynie obfite, dojrzałe baldachimy białych kwiatów. Po napełnieniu wiaderka trzeba wrócić z nimi do domu i płasko rozłożyć np. na gazecie. Dzięki temu wszystkie ewentualne insekty zdążą uciec. Przed przygotowywaniem wina należy usunąć nożyczkami wszystkie zielone łodyżki. Gotowe kwiaty musisz umieścić w garnku i zalać gorącą wodą, tak aby wszystkie były dokładnie przykryte. W takim stanie muszą odstać dobę w chłodnym miejscu.
Przepis na wino z czarnego bzu krok po kroku
- Otrzymany wywar z kwiatów po upływie 24 godzin należy dokładnie przefiltrować i przelać otrzymany płyn do balona.
- Następnym etapem jest przygotowanie matki drożdżowej.
- Należy połączyć ją z cukrem rozpuszczonym w wodzie, najlepiej w proporcji około 3 litry wody do 3 kilogramów cukru.
- Oba płyny należy dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-4 tygodnie.
- Po tym czasie intensywna fermentacja powinna się skończyć i można balon szczelnie zatkać korkiem.
Po kolejnych 2-3 miesiącach wino powinno nadawać się do butelkowania. Przed wypiciem warto odczekać kilka miesięcy, a najlepiej pół roku.
Wino z owoców czarnego bzu – kiedy można nastawiać?
Wino z czarnego bzu można przygotować także z wykorzystaniem owoców. Zbieranie można przeprowadzić w tym samym miejscu co w przypadku kwiatów, tu też warto pamiętać o wybraniu miejsca oddalonego od głównego drogi. Kluczową zasadą przy owocach czarnego bzu jest wybieranie jedynie bardzo dojrzałych owoców. Powinny mieć ciemny, prawie czarny kolor. W przeciwnym wypadku można zerwać owoce niedojrzałe, zawierające substancje toksyczne. Najlepszym okresem na zbiór jest przełom sierpnia i września.
Przepis na wino z owoców czarnego bzu
- Owoce czarnego bzu należy dokładnie umyć i pozbawić zielonych łodyżek. Najłatwiej jest to zrobić z pomocą widelca, ale przy niewielkiej ilości można posłużyć się tylko dłońmi.
- Aby zneutralizować substancje toksyczne, owoce czarnego bzu należy zagotować.
- Po przełożeniu do sporego garnka należy zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Nie ma konieczności ich gotować, od razu można wyłączyć gaz i odstawić do wystygnięcia.
Owocowe wino z czarnego bzu należy przygotowywać w proporcji 2:1:2, czyli np. 10 litrów owoców, 5 kilogramów cukru i 10 litrów wody.
Fermentacja wina z owoców czarnego bzu
Sam proces nastawiania wina jest podobny, jak w przypadku wina z kwiatów. Nie ma konieczności miażdżenia owoców.
- Wystudzoną masę należy przecedzić i zlać do balona.
- Następnie trzeba przygotować syrop cukrowy i dodać do niego odrobinę kwasku cytrynowego. Na podane wyżej proporcje powinno być to około 40 gramów.
- Wszystko należy dokładnie wymieszać w balonie i dodać drożdże winiarskie.
- Po upływie kilku dni musisz dodać więcej cukru.
- W trakcie fermentacji warto co najmniej dwa razy przefiltrować nastaw.
- Przez kilka tygodni przebiegać będzie fermentacja, więc należy zatkać balon korkiem z rurką. Na okres kolejnych kilkunastu tygodnie wystarczy szczelny korek.
Butelkowanie wina może nastąpić już po 4 miesiącach.
Wino z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i owoców jest tradycyjnym, czasochłonnym w przygotowaniu trunkiem. Jednak ze względu na oryginalny smak i prozdrowotne właściwości warto go przygotować.