Wino musujące to lekki napój alkoholowy. Najbardziej znany jest szampan, ale w tej kategorii jest więcej trunków, których warto skosztować. Sprawdź nasz przewodnik po musujących alkoholach!
Wino musujące to trunek, który ma wielu zwolenników. Napój spożywany jest zarówno samodzielnie, jak i w formie drinków. Alkohol z bąbelkami jest silnie zakorzeniony w tradycji i kulturze. Szampanem zwykle oblewa się wszelkie sukcesy, a Prosecco to ulubiony wakacyjny napój kobiet. Wiele osób nie wyobraża sobie celebracji ważnych chwil i wznoszenia toastu bez bąbelków. Oferta win musujących jest bardzo duża, nie każdy jednak zna ją kompleksowo. Historia tego napoju i sam proces produkcji też jest bardzo ciekawy. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat bąbelkowych alkoholi i być może poznać nowe ich rodzaje, zapraszamy do lektury.
Wino musujące – co to dokładnie jest?
Wino musujące to gazowany napój alkoholowy z winogron, który bąbelki zawdzięcza pokaźnej zawartości dwutlenku węgla. Potocznie tego typu wina nazywane są szampanem. Na terenie Unii Europejskiej ta nazwa jest jednak prawnie zastrzeżona tylko dla wyrobów wyprodukowanych we francuskiej Szampanii. Bąbelkowe wino białe i różowe to zdecydowanie najpopularniejsze rodzaje. Dostępne są też czerwone wina musujące, na przykład włoskie Brachetto lub australijski Shiraz. Napoje z bąbelkami są słodkie, półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne.
Historia win musujących
Za ojca tradycyjnego wina musującego uważa się mnicha benedyktyna nazywanego Dom Pérignon żyjącego w latach 1639–1715. Wynalazł on i dopracował metodę drugiej fermentacji wina znajdującego się w butelkach. Uważa się, że działając na terenie Szampanii, prowadził badania, których celem było zapobieganie niszczeniu butelek podczas wtórnej fermentacji napoju.
Christopher Merret
Jak wiadomo, sukces ma wielu ojców, dlatego korzenie wina musującego sięgają też Londynu. To tam angielski uczony Christopher Merret, podczas wykładu prowadzonego w 1662 roku w Royal Society, zaprezentował swoje tezy na temat tego, dlaczego wino rozsadza butelki. Jako środek zaradczy zaproponował używanie grubszych butelek, które dadzą opór ciśnieniu. Podczas swojej prezentacji Merret dokonał także stwierdzenia, że każde wino można wzbogacić bąbelkami, za pomocą wtórnej fermentacji, którą wywołuje się dodatkiem cukru lub melasy.
Wino musujące jako ekskluzywny trunek
Ze względu na konieczność odpowiedniego butelkowania i czasochłonny proces produkcji, szampany przez bardzo długi czas były bardzo drogie. Był to trunek zdecydowanie elitarny, niedostępny dla przeciętnych przedstawicieli społeczeństwa. Wraz z rozwojem technologii i usprawnieniem procesów produkcji, wino musujące stało się w połowie XIX wieku bardziej dostępne.
Jak musować alkohol?
Bąbelki w alkoholu to po prostu dwutlenek węgla, który wydziela się w czasie fermentacji wina. Powstają one podczas drugiej fermentacji, nazywanej wtórną. Wyzwaniem jest zatrzymanie ich w alkoholu do momentu, w którym butelka zostanie otwarta. Z kolei w winach niemusujących, czyli spokojnych, dwutlenek węgla ucieka ze zbiorników fermentacyjnych, swobodnie się ulatniając. Istnieje kilka technik do produkcji win musujących. Wyróżnić można dwie najbardziej znane metody. A oto one.
Metoda tradycyjna
Powtórna fermentacja napoju następuje w butelce. Początkowy etap produkcji przebiega tak, jak w przypadku produktów niemusujących. Dopiero kolejne kroki mają duże znaczenie dla finalnego efektu. Wina powstałe z różnych upraw, szczepów i roczników są mieszane ze sobą, a następnie przelewane do butelek szczelnie zamykanych kapslem. W ich wnętrzu przebiega druga fermentacja. Butelki trafiają do piwnic, gdzie przechowywane są na specjalnych stojakach i codziennie ręcznie obracane. Z czasem z wina wytrąca się osad, który narastając, zbliża się do kapsla. Następnie jest zamrażany i usuwany, a do napoju dolewa się dosage, czyli wino z cukrem. Proces ten trwa średnio kilka miesięcy, chociaż dla prawdziwego Szampana minimalny czas wynosi 15 miesięcy.
Metoda Charmat
Powtórna fermentacja następuje w zbiornikach. Sposób ten jest bardzo popularny i jednocześnie tańszy. Pierwsza fermentacja, podobnie jak w przypadku wyrobów tradycyjnych, przebiega w klasyczny sposób. Później wybrane wina są ze sobą mieszane i przelewane do dużych, stalowych kadzi. Kluczowe jest szczelne zamknięcie tych zbiorników. Wewnątrz pod wpływem wysokiego ciśnienia dochodzi do drugiej fermentacji, po czym wino jest filtrowane i butelkowane za pomocą specjalnej maszyny. Najbardziej znane wino produkowane za pomocą metody Charmata to włoskie Prosecco.
Rodzaje wina musującego
Wino musujące można podzielić ze względu na różne kryteria. Jest to na przykład smak (wino musujące półwytrawne, wina wytrawne, słodkie) lub kolor (musujące różowe, białe, czerwone). Bardzo ważna jest także apelacja, czyli region pochodzenia winnicy i metoda produkcji. Wśród musujących trunków wyróżniamy następujące najpopularniejsze rodzaje.
Szampan
Najbardziej znany rodzaj napoju z bąbelkami. Jest to musujące wytrawne wino, pochodzące z francuskiej Szampanii. Posiada wyrazisty smak i aromat cytrusów. Produkowany jest tylko ze szczepów Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay.
Cava
Hiszpańska Cava pochodzi z regionu Katalonii i produkowana jest metodą tradycyjną, w ilościach większych niż szampan. Uznawana jest za trunek jakościowy. Wytwarzana jest z lokalnych odmian winorośli. Najczęściej jest to wino białe, ale spotykana jest także wersja różowa i czerwona. Bardzo popularna jest na przykład Cava Brut Reserva, którą oferują dobre sklepy internetowe i stacjonarne.
Prosecco
Włoskie wino musujące o lekkim, orzeźwiającym, owocowym smaku. Produkowane jest z winogron odmiany Glera (inna nazwa to właśnie prosecco), uprawianych w obszarze Veneto. Najpopularniejsza wersja to extra dry, która nie jest wytrawna, tylko raczej delikatnie słodka.
Asti Spumante
Kolejne włoskie białe wino z bąbelkami. Jest bardzo cenione przez koneserów i poszukiwane na rynku. Jest to słodkie wino musujące, deserowe, bardzo aromatyczne. Smak określany jest jako owocowy, z nutami kwiatowymi. Napój często podawany jest solo, w celu degustacji pysznego smaku.
Z czym podawać alkohol z bąbelkami?
Musujące wina doskonale smakują samodzielnie jako aperitif lub deser. Spożywane są zazwyczaj jako trunki na specjalne okazje. Obecnie jednak napoje z bąbelkami są bardziej dostępne i pija się je także do posiłków. Wina musujące półwytrawne i wytrawne świetnie pasują do dań z drobiu i mięsa, a także ryb i owoców morza. Z kolei półsłodkie i słodkie traktowane są jako wina deserowe. Warto przy tym pamiętać, żeby zachować balans słodkości pomiędzy potrawą a napojem.
Kieliszki do wina musującego
Wino musujące podawane jest zawsze schłodzone. Idealny kieliszek pomaga zachować niską temperaturę i zapobiega zbyt szybkiemu ulotnieniu się bąbelków. Z tego względu najbardziej polecane są kieliszki wysokie, wąskie i delikatnie rozszerzone. Najpopularniejsze kształty to:
- flet – najczęściej używany kieliszek, wysoki, smukły, posiada proste ściany i długą nóżkę;
- tulipan – przypomina flet, ale posiada zaokrąglone ścianki;
- pucharek – nazywany też czarką, płytki, na wysokiej nóżce, płaski i szeroki, obecnie nie jest zbyt popularny ze względu na szybkie ulatnianie się bąbelków.
Wino musujące jest chętnie wybierane ze względu na swój wyjątkowy, delikatny smak. Pasuje nie tylko na specjalne okazje, ale także do celebrowania codzienności. Oferta win musujących jest znacznie szersza, niż tylko popularny szampan. Warto ją poznać i posmakować nowych trunków, pochodzących z różnych części Europy. Wśród nich być może znajdziesz swoje nowe, ulubione wino musujące.