Wino do sushi – jakie wino pasuje do tej japońskiej potrawy? Dlaczego dobór wina do sushi ma znaczenie?

wino do sushi

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że sushi i wino to znakomite połączenie. Odpowiednio dobrane wino do sushi sprawi, że sama potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej. W tym tekście pokażemy ci, jak wybrać dobrać trunek do japońskiej potrawy.

Białe wino, czerwone, musujące, słodkie czy wytrawne? Sprawdź, jakie będzie najlepsze. Przede wszystkim należy rozprawić się z przekonaniem, że to trunek, który niekoniecznie pasuje do sushi i owoców morza w stylu japońskim. Oczywiście tak nie jest. Choć w Japonii najpopularniejszym wyborem jest sake, to jednak dobrze dobrane wino do sushi może podbić walory smakowe potrawy oraz wydobyć z niej głębię. Samo sushi to danie niezwykle bogate w różne smaki, w tym m.in. w surową rybę, owoce morza, sos sojowy, wasabi, imbir, czy też intensywny ocet. Przy takim połączeniu wybór wina może odegrać kluczową rolę. Przeczytaj artykuł, a przekonasz się, jak o to zadbać.

Dobór wina do sushi – białe wino, czerwone wino czy delikatne różowe? Zadbaj o kwasowość trunku

Ze względu na charakterystyczne walory smakowe sushi, warto postawić przy nim na wina o kwasowym smaku, które jednak zawierają w sobie nutę słodyczy. Dzięki temu zachowasz odpowiedni balans i sprawisz, że połączenie sushi z winem będzie optymalne. Tym samym najlepszym wyborem stają się wina białe oraz wina różowe, których delikatność nie zaburzy charakteru sushi i nie wpłynie negatywnie na odbiór smaków. Jednocześnie dobre wino do sushi wzmocni doznania smakowe i sprawi, że posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. Należy jednak być ostrożnym, ponieważ wysoka kwasowość może negatywnie współgrać z delikatnym smakiem ryby, np. węgorza i dodatków (pikantnych i słodkich jak liczi).

Czy wytrawne wino pasuje do sushi?

Oczywiście, że tak. Jeżeli zastanawiasz się jak wybrać wino do sushi, to warto zwrócić uwagę na wina wytrawne lub półwytrawne. Doskonale w tej roli sprawdzają się:

  • białe wytrawne;
  • białe półwytrawne wina;
  • wina różowe.

Charakteryzują się doskonale zbalansowaną kwasowością oraz słodyczą, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystywać je do różnego rodzaju sushi.

Dobre wino musujące do sushi

Świetnym dodatkiem do sushi może być również wino musujące. Z reguły jest ono połączeniem wytrawnego smaku, bąbelków oraz pewnej delikatności. Taka kombinacja smaków i doznań sprawia, że walory sushi będą jeszcze lepiej wyeksponowane. Kieliszek wina musującego może być dobrym przerywnikiem w trakcie spożywania specjału kuchni japońskiej i pozwoli oczyścić nam kubki smakowe.

Dobre wino do sushi – jednoszczepowy Riesling to uniwersalne wino

Wyjątkowy smak sushi i charakterystyka produktów wykorzystywanych w daniu sprawiają, że najlepszym wyborem będą wina pochodzącego z jednego szczepu. Uniwersalne wino do sushi to m.in. Riesling. Ta biała odmiana doskonale odnajduje się w towarzystwie owoców morza, ryb, czy też właśnie sushi i wykorzystywanych w nim dodatków. Wina ze szczepu Riesling cechują się unikalnym połączeniem nut cytrusowych, a także owoców takich jak morela i brzoskwinia. To sprawia, że ich delikatność dobrze współgra z ostrymi smakami dodatków do sushi, czy też z sosem sojowym.

Sauvignon Blanc podkreśli smak wasabi

Dobrym wyborem będzie także klasyczne białe wino ze szczepu Sauvignon Blanc, w tym także musujące. Trunek charakteryzuje się rześkim smakiem, dzięki czemu podkreśli pikantność dodatków do sushi i jednocześnie je zneutralizuje swoją kwasowością i nutą słodyczy. Takie połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe i zadowoli nawet największych smakoszy kuchni azjatyckiej i wina.

W Japonii pije się nie tylko sake. Wino Choya do sushi

Szukając wina do sushi, warto sprawdzić także u samego źródła w Japonii. W kraju kwitnącej wiśni pije się nie tylko sake. Do sushi warto postawić na japońskie wino Choya. Posia oryginalny słodki smak, który łączy się z sokiem z owoców ume. W ten sposób powstaje śliwkowa nuta, która doskonale współgra z charakterystyką sushi.

Wino czerwone Pinot Noir i sushi

Wybierając czerwone wino do sushi, należy być bardzo ostrożnym. W takiej kombinacji wykorzystuje się przede wszystkim lekkie i delikatne czerwone wina, w tym m.in. ze szczepu Pinot Noir. Wydaje się, że to najlepszy wybór wśród czerwonych win z całego świata pod kątem sushi, zwłaszcza jeżeli japoński specjał przyrządzany jest z łososiem, kaczką lub marynowanymi mięsami, w tym wołowiną.

Jakie wino ostatecznie wybrać?

Wino i sushi to świetne połączenie. Wybierz delikatną kwasowość i słodycz, a sprawisz, że sushi będzie smakować jeszcze lepiej. W tym celu doskonale sprawdzą się także wina węgierskie, hiszpańskie, czy też klasyczne Chardonnay. Możesz postawić na wina z całego świata, jednak powinny współgrać z charakterystycznym smakiem sushi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wino z czarnego bzu

Domowe wino z czarnego bzu ma walory nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne. Poznaj nasz przepis!

Następny artykuł
jakie wino do grzańca

Jakie wino do grzańca? Przygotuj swój własny korzenny napój na zimowe wieczory

Zobacz też