Wino z czerwonej porzeczki charakteryzuje się fantastycznym aromatem i oryginalnym smakiem. Czy wiesz, jak je przygotować? Jeśli nie, nic straconego! Skorzystaj z naszego przepisu i delektuj się winem porzeczkowym!
Wino z czerwonej porzeczki to lekko zapomniany, tradycyjny trunek. W dobie popularnej uprawy czerwonej porzeczki w przydomowych ogródkach wiele osób nastawiało wino porzeczkowe każdego roku. Obecnie jest to rzadziej spotykany smak, lecz dla licznych walorów warto go przetestować. Etap wytwarzania jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy.
Właściwości zdrowotne czerwonej porzeczki
Czerwona porzeczka to popularnie uprawiana roślina. Charakteryzuje się intensywnie czerwonymi, smacznymi owocami. Są lekko kwaskowate i bogate w witaminę C. Doskonale sprawdzają się rozmaitych domowych przetworów. Wino z czerwonej porzeczki jest rzadko spotykane, lecz wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
Owoce czerwonej porzeczki charakteryzują się dobroczynnym wpływem na pracę nerek, cholesterol, a także stany zapalne. Są zalecane w stanach obniżonej odporności i podczas drobnych infekcji. Dodatkowo poprawiają działanie układu pokarmowego i łagodzą zaparcia. Wiele osób obserwuje także poprawę stanu włosów i paznokci. Napary porzeczkowe wielu kobietom pomagają złagodzić bóle menstruacyjne.
Jakie sprzęty będą potrzebne do zrobienia domowego wina z czerwonej porzeczki
Chcąc przygotować wino z czerwonej porzeczki, należy zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt. Domowe wino wymaga przede wszystkim balona. To szklane naczynie, zabezpieczone wygodnym koszykiem. Dodatkowo zwykle posiada rączkę ułatwiającą przenoszenie i nalewanie. Na okres fermentacji niezbędny jest także korek gumowy z rurką fermentacyjną. To prosty zawór chroniący wino przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń. Zazwyczaj wykonana jest ze szkła, dzięki czemu z łatwością można ją wyparzyć.
Na późniejszy okres warto mieć także szczelny korek. Wygodnym dodatkiem, bardzo przydatnym zwłaszcza przy winach posiadających sporo osadu jest gumowy wężyk do ściągania płynu. Ma szklaną końcówkę i ułatwia zlewanie wina.
Sprawdzony przepis na wino porzeczkowe krok po kroku
Wino z czerwonej porzeczki, choć rzadko spotykane, nie jest trudne w przygotowaniu. Ze względu na powszechność owoców można bez trudu małym kosztem zebrać ich odpowiednią ilość. Wina porzeczkowe klarują się samoczynnie, nie ma więc konieczności przeprowadzania tego procesu chemicznie.
Niezbędne składniki
Jeśli zamierzasz uzyskać około 10 litrów wina porzeczkowego, konieczne jest przygotowanie połowy tej objętości porzeczek. Pozostałą przestrzeń stanowić będzie jedna część cukru i dwie części wody.
Dodatkowo niektórzy zalecają dodanie połowy szklanki zaparzonej, mocnej czarnej herbaty. Konieczne jest także przygotowanie pożywki dla drożdży oraz matki.
Jak zrobić wino z czerwonej porzeczki?
- Nastawiając wino z czerwonej porzeczki, należy bardzo dokładnie przejrzeć owoce i je odszypułkować.
- Pojedyncze porzeczki trzeba umyć, a następnie rozgnieść.
- Tak przygotowaną masę trzeba wymieszać z połową wody i drożdżami.
- Pierwszy okres fermentacji powinien trwać około trzech dni i może przebiegać dość intensywnie, dlatego lepiej robić to w wiadrze lub szerokim balonie.
- Po tym czasie miazgę owocową trzeba odcisnąć, a wino wymieszać z cukrem i pozostałą częścią wody.
- Na tym etapie należy dodać pożywkę i mocną herbatę.
Końcowa fermentacja wina – ile trwa?
Tak przygotowane wino z czerwonej porzeczki powinno stać w ciemnym miejscu w balonie z rurką fermentacyjną przez około miesiąc.
Po tym czasie, gdy minie pierwsza fermentacja, należy za pomocą wężyka zlać wino znad osadu. Czyste wino powinno w zamkniętym korkiem balonie odstać jeszcze kilka tygodni, a następnie można je butelkować.
Jakich błędów warto unikać, przygotowując wino domowej roboty?
Wino z porzeczki nie jest trudne w przygotowaniu, lecz należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim trzeba unikać nadmiernego rozcieńczeniu moszczu. Wiele osób popełnia ten błąd, przez wino traci swoje walory smakowe i w efekcie jest nijakie. Maksymalny zalecany stosunek wody do moszczu to około 1:2.
Wytrawni miłośnicy przygotowywania domowego wina mogą pokusić się także o próbę przygotowania wina z czerwonej porzeczki bez dodatku drożdży. Jest to trudniejsze, lecz dzięki umiejętnemu dobraniu ilości cukru, wielu osobom powinno się udać.
Jak dobrać słodkość wina z porzeczek?
Należy także pamiętać, że porzeczki mogą mieć różną zawartość cukru, w zależności od stopnia dojrzałości i nasłonecznienia podczas owocowania. W przypadku gdy trafią się bardzo kwaśne, warto wymieszać je ze słodszymi owocami, np. dodać około 10-20% jabłek lub gruszek.
Niezależnie od tego, warto przetestować połączenie porzeczek z agrestem, w proporcji 2:1 lub 3:1. To bardzo korzystny smakowo miks.
Wino z czerwonej porzeczki to lekkie, słodkie wino, doskonale pasujące do letnich spotkań. Świetnie komponuje się z ciastami lub serami. Charakteryzuje się ładnym, jasnym kolorem. Choć ciężko znaleźć wino porzeczkowe w sklepach, warto choć raz nastawić takie w domu. Zwłaszcza gdy ma się dostęp do ogrodowych porzeczek.