Prosecco – włoskie wino musujące, które jest nie tylko pyszne, ale też modne! Sprawdź, skąd dokładnie pochodzi, ile ma procent i jak je pić

prosecco

Wino musujące Prosecco od pewnego czasu jest jednym z najmodniejszych alkoholowych napojów. Często pojawia się zarówno solo, jak i w formie drinka. To delikatne wino musujące jest tak popularne nie bez powodu. Zapewnia niezwykle orzeźwiający smak, który trudno jest pomylić z czymś innym. Niektórzy porównują Prosecco do szampana, jednak pomiędzy tymi musującymi napojami jest spora różnica, między innymi w sposobie wytwarzania i smaku. Początkowo Prosecco traktowane było jako nowinka, teraz jednak jego pozycja w polskich domach jest ugruntowana. Co sprawia, że Prosecco jest tak chętnie wybieranym trunkiem? Jak je podawać, żeby w pełni docenić jego wyjątkowy smak i aromat? Sprawdź!

Co to jest Prosecco i skąd pochodzi?

Prosecco to białe lub różowe wino z bąbelkami, które jest pochodzenia włoskiego. Produkowane jest z odmiany winogron ze szczepu Prosecco, zwanego również Glera. Co ciekawe, ta pierwsza nazwa to zastrzeżona apelacja kontrolowanego pochodzenia, a więc tylko owoce pochodzące z konkretnego regionu mogą ją nosić. Stąd na przykład Prosecco Doc lub Docg. Region ten, nazywany Veneto, zlokalizowany jest pomiędzy podnóżem Alp a wybrzeżem Morza Adriatyckiego. Rozpościera się pomiędzy niewielkimi, malowniczymi miejscowościami Conegliano i Valdobbiadene. Winnice funkcjonują tam na wysokości pomiędzy 50 a 500 m n.p.m. Ten konkretny szczep winorośli w niemusujących trunkach nie smakuje wybitnie, natomiast w połączeniu z bąbelkami nabiera wyjątkowości.

Czym charakteryzuje się wino musujące Prosecco?

Wino Prosecco charakteryzuje się lekkim, owocowym smakiem. Wyczuwalne są jabłka, gruszki, cytrusy. Może pojawić się kwiatowa nuta lub posmak owocowego cukierka. Nie jest kwaskowate, chyba że mowa o wersji „brut”, która jest mocno wytrawna. Wino jest wyjątkowo orzeźwiające, dlatego podaje się dobrze schłodzone. Doskonale sprawdza się latem. Kojarzy się z wakacjami i beztroską. Jest chętnie pijane solo lub w drinku. To, co wyróżnia to wino, to także świetna relacja ceny do jakości. Trunek nie jest przesadnie drogi, co ma znaczenie dla wielu osób, które szukają smacznych, wysokopółkowych napojów, ale charakteryzujących się korzystną ceną. Butelkę bardzo dobrego Prosecco, na przykład Martini, można kupić już za około 50 zł, podczas kiedy prawdziwy szampan zaczyna się od 120 zł.

Rodzaje Prosecco

Na rynku dostępne są różne rodzaje Prosecco. Przede wszystkim może być ono białe lub różowe. Wersja biała jest zdecydowanie popularniejsza, ale różowa też ma swoich zwolenników. Ta druga opcja to mieszanka Prosecco z czerwonym szczepem Raboso. Na butelce trunku można znaleźć napis frizzante lub Prosecco spumante. Oznacza to sposób produkcji i osiągniętą intensywność musowania, ale nie ma znaczącego wpływu na to, jak smakuje wino. Poznaj więcej szczegółów, dotyczących rodzajów tego wina z bąbelkami!

Stopień wytrawności:

  1. Extra dry – wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie jest to wino ekstra wytrawne. Przez ekspertów określane jest jako napój „ćwierćsłodki”, plasujący się pomiędzy winem półwytrawnym a półsłodkim. Dla niektórych może być to mylące, dlatego warto zapamiętać tę informację i nie bać się tej odmiany Prosecco.
  2. Brut – jest to wersja wytrawna, czyli zawierająca poniżej 12 gramów cukru resztkowego na litr. Wyczuwalna jest lekka goryczka, a także kwaśne nuty.

Stopień musowania wina:

  1. Frizzante – lekko musujące, zamknięcie patentowe lub na kapsel.
  2. Spumante – mocno musujące, zamykane klasycznym korkiem, podobnie jak szampan.
  3. Tranquillo – rzadko spotykana wersja bez bąbelków, czyli tłumacząc bezpośrednio nazwę: spokojna.

Najlepsza i najgorsza jakość trunku:

  1. Prosecco Millesimato – najwyższej jakości wino, odpowiednik rocznikowego szampana. Wyprodukowane jest z najlepszych winogron z danego rocznika. Na butelce, w przeciwieństwie do klasycznej wersji, umieszcza się rok zbiorów.
  2. Prosecco lane, z kija – oryginalne, prawdziwe wino tego typu ma ściśle określone zasady produkcji. Przede wszystkim musi być sprzedawane w szklanej butelce, o konkretnym kolorze. Niedopuszczalne jest lanie tego napoju z kija, nalewaka lub kega. Sprzedawanie takiego trunku to wprowadzanie konsumentów w błąd.

Prosecco a szampan

Wiele osób ma problem z rozróżnieniem różnych rodzajów bąbelkowych win i wszystkie potocznie nazywa je szampanem. Jednak prawdziwy szampan produkuje się tylko we Francji, a konkretnie w regionie nazywanym Szampanią. Z kolei Prosecco to wino włoskie. Oba napoje różnią się nie tylko smakiem i pochodzeniem, ale także sposobem produkcji.

Sposoby wytwarzania bąbelków

Szampan i Prosecco różni także sposób wytwarzania. A oto szczegóły.

  1. Szampan – produkowany metodą szampańską, czyli tradycyjną. Polega ona na podwójnej fermentacji. Pierwsza odbywa się w kadziach, a druga w zamkniętej butelce, gdzie tworzą się bąbelki. Cały proces trwa nawet kilka lat.
  2. Prosecco – fermentacja zachodzi tylko w kadziach. Muszą być hermetycznie zamknięte, żeby zapobiec ulatnianiu się dwutlenku węgla. Następnie napój przelewany jest do butelek, zamykanych korkiem.

Najpopularniejsze drinki na bazie Prosecco

Prosecco doskonale smakuje jako samodzielny napój, zwłaszcza schłodzone. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie, warto spróbować pysznych drinków. A oto najpopularniejsze z nich.

  1. Aperol Spritz – owocowy i orzeźwiający. Bardzo popularny drink, hit lata. Do jego przygotowania potrzeba Prosecco, Aperol, wodę gazowaną, kilka kostek lodu, a także plastry pomarańczy.
  2. Prosecco z Martini Fiero – do mieszanki alkoholi trzeba dodać wodę gazowaną, a także kostki lodu. Ważnym składnikiem jest pomarańcza pokrojona w plastry. Ten drink poleca się przygotować w dużym naczyniu. Nie tylko dlatego, że szybko znika, ale też ze względu na to, że w miarę upływu czasu staje się bardziej wytrawny. Powodem tego są olejki, które uwalniają się ze skórki pomarańczy.
  3. Bellini – klasyczny drink, w którym porcję alkoholu uzupełnia się brzoskwiniowym sokiem. Napój smakuje jeszcze lepiej, jeśli sok zastąpi soczyste, owocowe puree.

Z czym podawać Prosecco?

Wino bąbelkowe jest doskonałe jako aperitif. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do deserów lub owoców. W wersji wytrawnej Prosecco pasuje do sushi, ryb i owoców morza. Kluczowa jest temperatura podania, która powinna wynosić od 5 do 9°C. Jeśli chodzi o kieliszki, świetnie sprawdzą się naczynia wysokie i smukłe, na przykład kształtem przypominające tulipana. Pozwolą na dłuższe utrzymanie bąbelków i rozwinięcie się aromatu.

Prosecco to napój alkoholowy, którego popularność stale rośnie. Ceniony jest za delikatny, bezpretensjonalny smak, który smakuje niemalże każdemu. Podobno bąbelki wywołują stan lekkiej euforii u osoby, która je spożywa. To także może świadczyć o tym, dlaczego Prosecco jest tak uwielbiane!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
tempranillo

Tempranillo – najbardziej popularne hiszpańskie grono z regionu Rioja. Co warto o nim wiedzieć?

Następny artykuł
wino bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe – jak smakuje i dla kogo jest polecane? Rozkoszuj się bezalkoholowym napojem!

Zobacz też