Wino owocowe ma swoich wiernych zwolenników. Polacy kochają je za wyjątkowy smak i głęboki aromat. Z czego dokładnie powstaje ten trunek? Jak wygląda proces jego produkcji? Sprawdź najważniejsze informacje!
Wino owocowe w Polsce ma długą tradycję. Pomimo rozwoju rynku win gronowych i poszerzaniu ich oferty, to właśnie napoje procentowe produkowane z owoców cieszą się wyjątkową popularnością. Polskie wina owocowe są znane w całej Europie. Historia ich spożywania i wytwarzania sięga wielu lat wstecz. Znaczący rozkwit popularności tych napojów datuje się na okres międzywojenny. W 1929 roku w całej konsumpcji alkoholu w Polsce 52% stanowiły właśnie wina owocowe i miody pitne. Obecnie zainteresowanie winem z owoców innych niż winogrona nie maleje, a wręcz rośnie. Nie każdy jednak wie dokładnie, z czego można produkować wino owocowe i jak wygląda cały proces. Nasz artykuł z pewnością w przystępny sposób przybliży ten temat.
Co to jest wino owocowe?
Wino owocowe, jak sama nazwa wskazuje, to napój winiarski, który nie jest produkowany z winogron, ale z innych owoców. Tradycja produkcji takich win jest dość długa w krajach, w których nie ma wystarczająco sprzyjających warunków pogodowych do uprawiania winorośli, na przykład w Polsce. Co ciekawe, wino owocowe zalicza się do grupy przetworów z owoców.
Historia wina owocowego w Polsce
Tradycja produkcji napojów procentowych z owoców sięga w Polsce XIII wieku. Dużo później, bo w XX wieku, polskie wino owocowe stało się towarem eksportowym, wysyłanym do Stanów Zjednoczonych, Anglii, a nawet Japonii. W latach 60. prężnie funkcjonował Państwowy Rejestr Win Markowych, którego zadaniem było dbanie o wysoką jakość polskich win i miodów pitnych. Instytucja straciła swój wpływ na rynek już w latach 70. Wówczas powszechnie stosowano wysoką alkoholizację win, której skutkiem była słabsza jakość wyrobu. Aktualnie oferta sklepów internetowych i stacjonarnych obejmuje bardzo dobre i cenione wina wytwarzane z owoców. Wiele osób hobbystycznie produkuje także domowe wino.
Z jakich owoców można zrobić wino?
Z jakich owoców można zrobić wino? Możliwości jest naprawdę wiele. W zależności od użytych składników wino owocowe ma inny smak, aromat i właściwości. Najpopularniejsze owoce do produkcji wina to:
- czarna porzeczka;
- malina;
- wiśnia;
- aronia;
- jeżyna;
- jabłka;
- dereń.
Składniki potrzebne do produkcji wina z owoców
Do wytwarzania wina potrzebne są także:
- drożdże – odpowiadają za fermentację (najlepiej kupić je w profesjonalnym sklepie winiarskim, a nie w markecie);
- cukier – od niego zależy zawartość alkoholu i jego smak;
- woda – od jej jakości zależy ostateczny efekt;
- pożywka i enzymy.
Proces wytwarzania wina owocowego
Proces produkcji wina owocowego jest zbliżony do technologii wyrobu napojów gronowych. Wyciśnięty moszcz owocowy zwykle poddaje się dodatkowym zabiegom, a następnie następuje fermentacja alkoholowa. Jest ona najczęściej przeprowadzana przy użyciu drożdży winiarskich. Różnicą jest to, że w przypadku wyrobu wina z owoców dodanie drożdży jest zdecydowanie ważniejsze. Ich brak może negatywnie wpłynąć na proces fermentacji. Może on zostać zatrzymany w przypadku, gdy:
- zabraknie cukru;
- wysoki poziom alkoholu zabije drożdże;
- temperatura będzie za wysoka.
Właściwości zdrowotne owocowego wina
Najwięcej zdrowotnych właściwości wykazują wina, które powstają z ciemnych owoców, takich jak:
- wiśnie;
- aronia;
- czarna porzeczka;
- jeżyny.
Są bogate w polifenole, czyli związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Spowalniają procesy starzenia, wspomagają układ krążenia, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zapobiegają nowotworom. Wino owocowe wspomaga także procesy trawienne. Warto jednak pamiętać o zdrowym rozsądku i pić wino owocowe z umiarem. Rekomendowana ilość to kieliszek dziennie. Jeśli szukasz napoju najwyższej jakości, warto sprawdzić wina owocowe ekologiczne, produkowane z najlepszych owoców.
Wino owocowe jest bardzo smaczne, a w odpowiedniej ilości także zdrowe. Polskie wina wytwarzane z owoców są naprawdę świetnej jakości. Duży wybór trunków z różnych rodzajów owoców sprawia, że każdy z łatwością znajdzie swój ulubiony smak.