Wino z jabłek to doskonały trunek na jesienne wieczory. Będzie słodki, gładki i satysfakcjonujący w smaku. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, czy będziesz się raczył tym alkoholem w takich okolicznościach!
Wino z jabłek charakteryzuje się niepowtarzalnym zapachem i smakiem. Można nastawiać je przez cały rok. Ze względu na mnogość dodatków wino jabłkowe za każdym razem może zaskakiwać czym innym. Jakie owoce wybrać, by było jak najciekawsze smakowo? Co oprócz nich warto dodać, aby wzbogacić je jeszcze bardziej? Sprawdź!
Domowe wino z jabłek – po jakie owoce należy sięgnąć?
Aby wino z jabłek było aromatyczne i miało głęboki smak, należy umiejętnie dobrać odmiany owoców. Najlepiej sprawdzają się jabłka zimowe i jesienne, Najczęściej wybierane są antonówki i renety. To słodkie owoce o sporej zawartości naturalnych kwasów. Najbardziej wytrawni winiarze zdają sobie sprawę, że najlepsze efekty uzyskuje się z mieszanki różnych odmian w połączeniu z dzikimi lub rajskimi jabłuszkami.
Pozwalają one uzyskać bardziej interesujący smak oraz aromat gotowego wina.
Czy wygląd owoców na wino ma znaczenie?
Wybierając owoce na wino, warto zwrócić uwagę także na ich wygląd. Powinny być jędrne, o lśniącej i gładkiej skórce. Należy unikać jabłek obitych, ale także nadmiernie przerośniętych. Najwięcej smaku jest w niewielkich, twardych owocach.
Przepis na wino jabłkowe krok po kroku
Aromatyczne, słodkie wino z jabłek nie wymaga wielu składników i skomplikowanego przygotowania. To proste, naturalne produkty pozwalają na wydobycie doskonałego smaku.
Lista potrzebnych składników
Podstawowym składnikiem są oczywiście jabłka. Do uzyskania 5 litrów wina konieczne jest przygotowanie 3 kilogramów dojrzałych, słodkich owoców. Do tego należy dodać kilogram cukru i 2 litry wody. Wino jabłkowe powstaje z wykorzystaniem drożdży i pożywki drożdżowej. Przed rozpoczęciem nastawiania wina należy pamiętać, aby z kilkudniowym wyprzedzeniem naszykować matkę drożdżową. Do smaku wiele osób dodaje garść rodzynek.
Sposób wykonania matki drożdżowej
- Matka drożdżowa do jabłkowego wina powinna być przygotowana w szklance soku, dosłodzonej łyżką cukru.
- W takim płynie przez kwadrans należy gotować pożywkę dla drożdży.
- Do ostudzonego wywaru dodaje się drożdże i odstawia na kilka dni.
- W trakcie można zamieszać i połączyć z jeszcze jedną szklanką przegotowanego soku z cukrem.
- Po 5 dniach matka jest gotowa i można rozpocząć przygotowywanie wina.
Etapy nastawiania wina z jabłek
- Wszystkie pozostałe jabłka należy umyć i obrać, a następnie wycisnąć z nich sok. Bez problemu można do tego celu wykorzystać sokowirówkę.
- Do wyparzonego balonu wlewa się matkę drożdżową i sok. Dosypuje się rodzynki i dodaje ostudzony syrop cukrowy przygotowany z wody i pozostałego cukru.
- Taką mieszankę przykrywa się korkiem z rurką fermentacyjną i odstawia na dwa miesiące.
Po upływie tego czasu wino można ostrożnie zlać znad osadu i zabutelkować. Przez miesiąc powinny leżakować w ciemnym pomieszczeniu.
Wino z soku jabłkowego
Wino jabłkowe mogą przygotować także osoby niemające dostępu do sokowirówki. W tym celu należy kupić gęsty, naturalny sok jabłkowy 100% i nastawić wino w podobny sposób. Na 4 litry soku należy przygotować pól kilograma cukru, drożdże oraz pożywkę. Sok należy lekko podgrzać z cukrem. Wystudzony płyn przelewa się do balona i łączy z drożdżami oraz pożywką. Przez dwa-cztery tygodnie powinno fermentować z rurką, a następnie można już zlewać je do butelek. W tym przypadku czas leżakowania w ciemnym pomieszczeniu powinien potrwać około 3 miesiące.
Niezbędne akcesoria do przygotowania domowego wina jabłkowego
Domowe wino z jabłek wymaga korzystania z kilku podstawowych sprzętów. Kluczowy jest oczywiście szklany balon, nazywany także galonem. To duża, obła butla, w której przebiega proces fermentacji. Zwykle posiada dodatkowo koszyk wykonany z wikliny lub tworzywa sztucznego. Pełni funkcję ochronną, ale pomaga także wygodnie przenosić balon. Natomiast do ściągania wina wykorzystuje się specjalne wężyki. Z jednej strony mają szklaną końcówkę. Pozwalają na wygodne i schludne przelanie wina do butelek, a także zlanie go znad osadu.
Sprzęt do fermentacji jabłkowego wina
Wino z jabłek fermentuje w balonie. Aby proces ten przebiegał sprawnie i bez zakłóceń konieczne jest zastosowanie gumowego korka z otworem oraz rurki fermentacyjnej. W rurce stale musi znajdować się woda. Dzięki temu pełni ona funkcję zaworu, chroniącego wino przed dostępem powietrza i innych zanieczyszczeń.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji balon z winem należy zamknąć. W tym korzysta się ze specjalnych, szczelnych korków lub zakrętek.
Zlewanie domowego wina z jabłek znad osadu
Wino z jabłek, jeśli nie zostaje dodatkowo klarowane, zwykle jest dość mętne. Często także ma różnego rodzaju dodatki, takie jak ryż lub rodzynki. Z tego względu etap zlewania go znad osady jest tak bardzo istotny.
Pierwszy etap ściągania powinien mieć miejsce od tygodnia do miesiąca po nastawieniu. Jest to uzależnione od poziomu kwaśności trunku – im wino jest słodsze, tym dłużej może przebywać z drożdżami.
Pozwala on zachować maksymalną klarowność wina. Drugie zlewanie ma miejsce na etapie butelkowania i powinno przebiegać równie ostrożnie. Do tego celu wykorzystuje się specjalny wężyk i dodatkowe naczynie, które powinno być umieszczone niżej niż balon.
Jak przechowywać wino z jabłek, żeby nie straciło swoich właściwości?
Po drugim zlewaniu wina należy sprawdzić, czy już nadaje się do butelkowania. W tym celu nalewa się próbkę i testuje na dwa sposoby. Przede wszystkim sprawdza się smak – czy jest zadowalający lub odpowiednio słodki.
Następnie szklankę wina zostawia się na dobę w ciepłym miejscu. Brak wytrąconego osadu jest znakiem, że wino jest gotowe do butelkowania. Przechowywanie wina z jabłek nie jest proste, bowiem nie jest to trunek przeznaczony do długiego leżakowania. Najlepiej umieścić je w chłodnym i zacienionym miejscu i pamiętać, aby wypić je stosunkowo szybko.
Wino z jabłek jest jednym z najstarszych win domowych. Choć obecnie często myli się je z popularnym cydrem, warto znać różnicę. Jabłkowe wino jest jednym z prostszych w przygotowaniu, zwłaszcza w wersji bazującej na soku. Każdy miłośnik przygotowywania trunków w domu powinien spróbować słodkiego, jabłkowego wina z rodzynkami.