Wino rocznikowe – czym dokładnie się charakteryzuje? Idealny pomysł na prezent i wyjątkowe okazje!

wino rocznikowe

Wino rocznikowe to wyjątkowy rodzaj trunku. Skosztowanie go to marzenie każdego amatora winiarstwa. Sprawdź, czym charakteryzuje się wino rocznikowe. Poznaj jego właściwości i proces wykształcania się smaku.

Niektóre wina otwiera się od razu po zakupie, z kolei inne lepiej przechowywać przez pewien czas. Wino rocznikowe z całą pewnością dla wielu należy do tych drugich. Wino o odpowiednim roczniku jest ekskluzywne i luksusowe. Doskonale nadaje się na prezent lub do celebrowania wyjątkowych okazji. Wina vintage, pochodzące z różnych winnic, są także obiektem pożądania kolekcjonerów. Potrafią oni wydać naprawdę imponujące kwoty na wyjątkową butelkę. Skąd taka tendencja? Jakie są różnice między młodym a rocznikowym winem, które wpływają na jego walory? Sprawdź nasz podranik.

Wino rocznikowe a wino młode

Wino młode można kupić od ręki, niemalże prosto z beczek. Trafia do sprzedaży w tym samym roku, w którym odbyły się zbiory owoców, przeznaczonych do produkcji wina. Taki napój najlepiej wypić w terminie do 2 lat. Z kolei na rocznikowe wino trzeba poczekać minimum trzy lata. W winiarskim świecie wina rocznikowe to te najlepsze z dostępnych w ofercie. Dzięki procesowi starzenia zyskują wyjątkową harmonię i głęboki, złożony smak. Rocznik wina ma znaczenie zwłaszcza, jeśli mówimy o winie czerwonym. Po dojrzewaniu łagodnieją taniny, dlatego gorycz zamienia się w intrygujący smak.

Czym charakteryzuje się wino rocznikowe?

Wino rocznikowe ma pewne charakterystyczne cechy, które zyskuje wraz z procesem dojrzewania. Tego typu alkohole wyróżniają się przede wszystkim:

  • smakiem, bo w winie rocznikowym wykształcają się smaki trzeciorzędowe, które nadają bogatszego charakteru;
  • aromatem, który jest zdecydowanie głębszy;
  • kolorem, ponieważ w wyniku starzenia wino rocznikowe nabiera intensywnej, ciemnej barwy;
  • sposobem serwowania, bowiem przed podaniem wino rocznikowe powinno pooddychać.

Proces dojrzewania wina rocznikowego

Jeśli chodzi o młode wina, na pierwszy plan wysuwają się smaki podstawowe. Można znaleźć w nich nuty cytrusów lub owoców. Aromat często jest dość kwaskowy, a smak może być delikatnie cierpki. Odpowiada za to wysoka zawartość tanin. Do ich złagodzenia dochodzi właśnie w trakcie procesu dojrzewania. W jego wyniku wino rocznikowe zostaje wzbogacone o dodatkowe smaki i aromaty trzeciorzędowe. Tym sposobem podczas degustacji wyczuć można miód, przyprawy, zioła, a także nuty ziemiste. Smak wina rocznikowego charakteryzuje się idealną harmonią.

Od czego zależy jakość wina rocznikowego?

Na jakość wina koneserskiego wpływa kilka elementów. Bardzo istotny jest obszar i winnica, z której pochodzą owoce. Warunki klimatyczne mają bardzo duży wpływ na finalny smak wina. Warto zatem stawiać na trunki ze znanych winnic. Niezwykle istotny jest także rocznik. Wino rocznikowe tego samego rodzaju, ale wyprodukowane z owoców pochodzących z innych zbiorów mogą smakować inaczej. Proces dojrzewania nigdy nie przebiega identycznie, dlatego efekt też może być różny. Z tego względu wśród win wysokiej jakości znajdują się najbardziej pożądane roczniki. Wino rocznikowe to idealny prezent, świetnie sprawdza się także do celebrowania wyjątkowej chwili lub jako element kolekcji.

Jak przechowywać wino rocznikowe?

Tradycyjnym sposobem przechowywania win jest umieszczanie ich w piwnicach pod winnicami. Gwarantuje to idealne warunki do procesu dojrzewania trunku.

  1. Istotna jest zwłaszcza stała temperatura, która powinna wynosić około 13 stopni Celsjusza, a także wysoka wilgotność powietrzna (od 60 do 70%).
  2. Wino rocznikowe nie może być narażone na działanie promieni słonecznych i sztucznego światła.
  3. Najlepsze miejsce jest stabilne, bez ryzyka wstrząsów i wibracji.
  4. Butelki powinny zostać umieszczone w pozycji horyzontalnej.
  5. Jeśli nie masz możliwości wykorzystania piwniczki do przechowywania wina rocznikowego, alternatywą może być specjalna chłodziarka do wina, która imituje te warunki.

Wina rocznikowe to trunki najbardziej poszukiwane przez koneserów. Warto więc próbować nowych smaków i szukać tego, który będzie odpowiedni dla ciebie lub osoby, którą obdarujesz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wino owocowe

Wino owocowe – jak powstaje i jak je pić?

Następny artykuł
wino z winogron

Jak zrobić doskonałe domowe wino z winogron? Prosty przepis na wino winogronowe. Wino z ciemnych winogron czy jasnych?

Zobacz też