Wino z aronii to doskonały trunek dla dojrzałych smakoszy. Jakie owoce wybrać, by był aromatyczny i smaczny? Sprawdź nasze wskazówki i przygotuj ten tradycyjny trunek w domowym zaciszu!
Wino z aronii można z łatwością nastawić w domu. Charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi i ciekawym smakiem. Warto mieć w barku zapas wina aroniowego. Proces jego przygotowania i przechowywania nie jest skomplikowany. Nie ma także konieczności kompletowania dodatkowych, innych niż standardowo, sprzętów winiarskich. Sprawdź zatem, co będzie ci potrzebne!
Właściwości owoców aronii – kiedy warto je spożywać?
Owoce, z których powstaje wino z aronii, charakteryzują się cierpkim smakiem i dużą ilością witamin oraz składników mineralnych. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, lecz doskonale sprawdza się również w Polsce. Owoce aronii najlepiej jest zbierać wczesną jesienią. Wtedy są idealnie dojrzałe, jędrne i intensywnie granatowe. W formie surowej są jadalne, lecz ze względu na specyficzny smak wielu osobom nie odpowiadają. Najczęściej spożywa się je w formie przetworów.
Aronia zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Wspiera także naturalne procesy odpornościowe organizmu i stymuluje procesy naprawcze w komórkach. Jest zalecana dzieciom w przypadku problemów z odpornością.
Jaki sprzęt jest niezbędny do przygotowania domowego wina z aronii?
Robiąc wino z aronii, należy mieć przygotowany dość standardowy zestaw sprzętu winiarskiego. Kluczowym elementem jest oczywiście balon. To spora, szklana butla na wino, o charakterystycznym, obłym kształcie. Zwykle posiada wygodną rączkę i koszyk, wzmacniający konstrukcję.
Warto mieć przygotowane także sitka oraz jałowe gazy. Chcąc przygotować większą ilość wina, należy się także upewnić czy posiada się odpowiedniej wielkości garnek.
Do zlewania wina z balona, tak aby nie poruszyć osadu znajdującego się na dnie, używa się wężyka ze szklaną końcówką. Pozwala on na zachowanie klarowności wina i ułatwia przelewanie, bez konieczności dźwigania.
Sprzęt do fermentacji
Aby kilkuetapowa fermentacja wina z aronii przebiegała sprawnie, konieczne jest posiadanie gumowego korka ze szklaną rurką fermentacyjną. Zestaw ten pełni formę zaworu, odgradzającego wino od dostępu powietrza. Nie zaburza on procesu naturalnej fermentacji.
Na ostatni etap, gdy wino już nie fermentuje, lecz jeszcze znajduje się w balonie, konieczne jest szczelnie zamknięcie. W tym celu wykorzystuje się korek.
Wino aroniowe – niezbędne składniki
Wino z aronii ma prosty przepis i krótką listę składników. Na 10 litrów gotowego trunku należy naszykować:
- 7 kilogramów owoców;
- 2 kg cukru;
- 5 litrów wody.
Dodatkowo konieczne jest znalezienie drożdży przeznaczonych do wina czerwonego.
Przepis krok po kroku na domowe wino z owoców aronii
- Pierwszym etapem przygotowywania owoców aronii na wino, jest ich dokładne przebranie i umycie. Należy usunąć wszystkie łodyżki i dokładnie osuszyć.
- Tak przebrane owoce trzeba zamrozić na co najmniej dwie doby lub dłużej. Jest to niezbędny zabieg, eliminujący gorycz z owoców.
- Po rozmnożeniu owoce aronii trzeba zmiażdżyć, lecz nie zblendować.
- Tak przygotowany przecier należy przełożyć do butli lub balonu.
- Z wody i cukru trzeba przygotować syrop, którym zalewa się zgniecione owoce. Do mieszanki na tym etapie dodaje się drożdże i dokładnie miesza.
- Pierwszy etap fermentacji powinien przebiegać w balonie zakrytym korkiem z rurką fermentacyjną.
Zlewanie i klarowanie wina z aronii
Po burzliwej fermentacji, wino z aronii trzeba zlać, a osad wyrzucić. Na tym etapie warto spróbować i sprawdzić, czy jest odpowiednio słodkie i ewentualnie dosłodzić.
Młode wino powinno trafić do balonu jeszcze na kilka miesięcy, lecz teraz już szczelnie zamknięte. Gdy samoczynnie się wyklaruje, wystarczy zabutelkować. Po upływie kilku miesięcy wino z aronii będzie gotowe. Najlepiej smakuje co najmniej 6 miesięcy od zabutelkowania.
Dodatkowe wskazówki
Zawartość cukrów w owocach aronii jest uzależniona od wielu czynników, takich jak nasłonecznienie podczas owocowania, ilość wilgoci i wiele innych. Istotny jest również moment zbiorów. Warto podczas przygotowywania wina kontrolować poziom cukru oraz zawartość naturalnych kwasów. Dzięki temu możliwe jest zachowanie kontroli nad smakiem otrzymanego wina.
Co wpływa na smak wina?
Bardzo istotna jest również metoda odciskania owoców. Chcąc wspomóc się blenderem lub sokowirówką, można utracić nawet do 20% soku i smaku zawartego w skórce. Blender dodatkowo potrafi rozkruszyć pestki i wydobyć z nich gorycz.
Zaczynając domową produkcję wina, wiele kwestii jest wyliczanych na oko lub w uśrednieniu. Jednak dla osób ceniących sobie zasady i powtarzalność efektu, warto zaopatrzyć się w kwasomierz i refraktometr.
Wino z aronii jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C oraz żelaza. Ze względu na głęboki, dojrzały smak cieszy się dużym zainteresowaniem nawet wśród znawców wina. Ze względu na zawartość garbników, jest stosowane podczas kursów kiperskich. Warto przygotować je samodzielnie i móc kosztować całą zimę.