Jak prawidłowo przechowywać wino?

Wino, ale też niektóre inne alkohole, wymagają często odpowiednich warunków przechowywania – przede wszystkim mowa tu o stosownie niskiej temperaturze. Nie zawsze lokale gastronomiczne, w których zwykle znajduje się większa liczba butelek różnych znamienitych trunków, mogą korzystać ze specjalnych piwniczek na wino. Jak zatem takie obiekty mogą dbać o prawidłową temperaturę i otoczenie dla butelek alkoholu?

Chłodziarka do wina – czyli co?

Szafy chłodnicze do wina, określane także jako chłodziarki do wina, to specjalne wyposażenie gastronomiczne, w którym bezpiecznie mogą być przechowywanie zamknięte butelki tego szlachetnego trunku. Podstawową funkcją tego rodzaju urządzeń jest zachowanie wewnątrz temperatury optymalnej względem wymogów samego wina – a to powinno być przechowywane w otoczeniu o temperaturze w granicach od 10 do 14 stopnia Celsjusza. Jak łatwo można zatem wywnioskować, typowa lodówka, która schładza powietrze do znacznie niższego poziomu, nie nadaje się tym samym do profesjonalnego przechowywania. Chłodziarka do wina, przyjmująca postać zamykanej szafeczki (w różnych rozmiarach, w zależności od modelu czy producenta), w której można jednorazowo trzymać od kilku do kilkudziesięciu butelek wina, zapewnia mu taką temperaturę, która pozwoli mu się dobrze i stopniowo starzeć (im dłużej przechowywane jest wino w odpowiednich warunkach, tym lepiej), a do tego zachować zarówno kolor, jak i aromat oraz smak. Wino poddawane zmiennym warunkom termicznym może szybciej fermentować, co niekiedy przyczynia się do wysunięcia korka i rozszczelnienia butelki. Konsekwencją tego będzie, w najlepszym wypadku, zwietrzenie trunku, w najgorszym całkowite jego zepsucie.

 Nie tylko chłodzenie

Prawidłowe przechowywanie wina wymaga nie tylko zapewniania mu bezpiecznych warunków termicznych, ale też osłony przed działaniem światła słonecznego. Dawniej, gdy butelki wina trzymane były w piwniczkach, nie trzeba było obawiać się oddziaływania promieniowania UV na ich zawartość. W obecnych czasach właśnie szafy chłodnicze do wina pozwalają ochronić wino przed tym czynnikiem. Większość urządzeń jest zatem wyposażona w specjalnie przyciemniane szyby, jak również alarm chroniący przed pozostawieniem niedomkniętych drzwiczek. Równie ważne jest także chronienie wina przed niepotrzebnymi, zbyt częstymi wstrząsami i zmianą pozycji ułożenia butelek (nadmierne poruszanie winem może również przyspieszać proces fermentacji). Chłodziarka do wina pozwala bezpiecznie ułożyć butelki w pozycji leżącej, rzadziej stojącej, chroniąc je przed niepotrzebnym poruszaniem ich. Całe dodatkowe wyposażenie szafek chłodniczych na wino, których duży wybór znajdziesz na stronie internetowej https://sklep.technica.pl/szafy-do-wina, zostało zaprojektowane tak, by zapewnić optymalne warunki przechowywania wina w lokalach gastronomicznych, pubach, ale i w hotelowych barach czy, oczywiście, w winiarniach. Wśród takich funkcjonalności wymienić można, na przykład, oświetlenie LED (nie tylko energooszczędne, ale też pozwalające dobrze oświetlić wnętrze chłodziarki, bez negatywnego wpływu na jej zawartość), a także opcję kontroli wilgotności powietrza wewnątrz szafki.

Materiał promocyjny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Wino na jachcie – jak alkohol wpływa na żeglugę?

Następny artykuł

Bezalkoholowe orzeźwienie

Zobacz też