Białe wina nie tylko wytrawne – jakie są najpopularniejsze rodzaje i jak je podawać? Co warto wiedzieć?

białe wina

Białe wina to trunki chętnie serwowane na przyjęciach, jak również spożywane bez specjalnej okazji. Są lekkie i orzeźwiające. Sprawdź, jakie rodzaje białego wina są najpopularniejsze i jak je podawać

Jeśli chodzi o białe wina, półwytrawne i wytrawne są spożywane nie tylko jako dodatek do lunchu, obiadu i kolacji, ale także wykorzystywane w kuchni, do gotowania. Półsłodkie i musujące podaje się do deserów. Doskonale sprawdzają się także jako aperitif. Czasami postrzegane są jako słabsza wersja wina czerwonego, jednak zupełnie bezzasadnie. Trunek jest znany i doceniany już od ponad 2500 lat! Wina białe mają wiele unikalnych zalet, dzięki którym są uwielbiane na całym świecie. Z pewnością są delikatniejsze i lżejsze niż ich czerwony odpowiednik. Nie oznacza to jednak, że nie są aromatyczne. Co jeszcze, poza smakiem i kolorem, wyróżnia te napoje gronowe? Wszystko wyjaśniamy w naszym artykule!

Białe wina – jak powstają?

Wina koloru białego powstają z winorośli o jasnym zabarwieniu. Metoda ich produkcji w winnicy polega na wyciśnięciu soku ze skórek winogron i poddaniu go fermentacji alkoholowej. Dzięki temu w napoju dominujące są trzy składniki, takie jak kwasy, cukier i alkohol. To one decydują o tym, jaki kolor, aromat i smak będzie posiadało wino. Dobre białe wina powstają także z owoców o ciemniejszej skórce, ale wówczas sok wyciskany jest jedynie z ich miąższu. Wina białe to bardzo szeroka kategoria trunków. Dostępne są różne rodzaje, jak na przykład wino białe wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie, a także wina musujące. Barwa napoju może być niemalże transparentna, ale także żółta, bursztynowa lub nawet brązowa. Wina białe od czerwonych odróżnia brak tanin, które obecne są w skórce ciemnych gron. Taniny odpowiadają za cierpki smak i kwasowość czerwonych trunków. Pozwalają też na dłuższy proces dojrzewania wina.

Najpopularniejsze rodzaje win białych – szczepy winogron

Na świecie obecne są tysiące odmian winogron, a najwięcej z nich pochodzi z Włoch. Najlepsze białe wina pochodzą jednak ze szczepów francuskich i niemieckich. A oto najpopularniejsze rodzaje winorośli, uprawianych do produkcji win białych.

Chardonnay

Chociaż ojczyzną tego szczepu jest Francja, a konkretniej Burgundia, obecnie uprawiany jest na całym świecie. Doskonale radzi sobie w Kalifornii, Argentynie i Australii. Dzięki szerokiej i powszechnej produkcji białe wina chardonnay są bardzo zróżnicowane. Produkowane w chłodnym klimacie, posiadają aromaty cytrusowe jabłkowe, pigwowe, a także charakterystyczne nuty maślane: śmietanowe i waniliowe. Z kolei w ciepłym obszarze dominują nuty owoców tropikalnych. Wina są dobrze zbudowane, posiadają wyrazisty smak.

Sauvignon Blanc

Pomimo że szczep pochodzi z Francji, obecnie uprawiany jest na całym świecie. Cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza w Nowej Zelandii. Nie jest wymagający pod względem uprawy. Wyzwania pojawiają się natomiast w czasie produkcji. Wówczas trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, żeby nie utracić wyjątkowych, naturalnych aromatów. Białe wina na bazie odmiany sauvignon blanc są mocno owocowe i rześkie. Mogą posiadać nuty brzoskwini, melona, a także limonki i agrestu, w zależności od klimatu, w którym uprawiana jest winorośl. W aromacie można wyczuć także zioła, a nawet trawę.

Riesling

Szczep ten jest jednym z najważniejszych, jeśli chodzi o produkcję białego wina. Uprawiany jest na terenie państw niemieckojęzycznych, na czele z samymi Niemcami. Ze szczepu wytwarza się zarówno wino białe słodkie, jak i każde inne. Szczególnie doceniane przez smakoszy jest zwłaszcza mocno kwaskowate wino, tak zwane superwytrawne. Cechą charakterystyczną Rieslinga są aromaty cytrusowe, pomarańczy i limonki. W napoju można wyczuć także noty jaśminowego i jabłkowe.

Pinot Grigio

Odmiana uprawiana jest od czasów średniowiecznych. Obecnie służy do produkcji białego wytrawnego wina: mineralnego we Włoszech i owocowego w USA i Australii, a także słodkiego we Francji. Wino charakteryzuje wyjątkowy, pomarańczowy kolor. Jeśli chodzi o smak, wina ze szczepu Pinot Grigio smakują jak cytrusy, z nutami brzoskwiń i nektarynek. Wyczuć można także jabłko i melona.

Jak podawać białe wina wytrawne i nie tylko?

Jak podawać wina słodkie, a jak wytrawne? Najważniejsza zasada mówi, że białe wino zawsze powinno być podawane odpowiednio schłodzone. Dzięki temu osiąga głębię smaku, a także lekkość i orzeźwiające właściwości. Konkretna temperatura zależy od gatunku wina. Do kontrolowania temperatury białych win wiele osób używa specjalnego termometru. A oto rekomendowane temperatury dla najpopularniejszych odmian:

  • 610°C – słodkie wina;
  • 710°C – wina musujące i szampany;
  • 810°C – lekkie wina, na przykład Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Muscat, Chenin Blanc;
  • 1215°C – pełne białe wina, na przykład burgundy, tokaje.

Do czego pić białe wino?

Białe wina doskonale smakuję razem z potrawami. Wytrawne świetnie komponuje się z tymi smażonymi, a także rybami, cielęciną i serami. Białe wino półwytrawne pasuje do drobiu i królika, a także owoców morza. Białe półsłodkie i słodkie warto podać do deseru, składające się z ciasta, lodów lub owoców. Ze względu na zawartość cukru świetnie przełamują też ostry smak serów pleśniowych. Białe wina to także fenomenalny aperitif. Warto pamiętać, że wyjątkowo smakują także degustowane samodzielnie, a nie jako dodatek do potraw.

Białe wina – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne białego wina nie są tak powszechnie znane, jak odmiany czerwonej. Niesłusznie! Białe wina charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy o silnym działaniu. Mowa o dwóch, takich jak tyrosol i hydroksytyrozol. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na schorzenia związane z nieprawidłową pracą serca. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy białe wino może zwiększać wydolność płuc.

Kieliszki do białego wina

W celu wydobycia głębi smaku i aromatu z białego wina niezbędne są odpowiednie kieliszki. Pozwolą one winu oddychać, a także zaprezentują jego wyjątkowy kolor. Jakie powinny być kieliszki do białych odmian wina?

  • smukłe, o długiej nóżce;
  • w kształcie tulipana, o czasze z delikatnie rozchylającymi się do góry krawędziami.

Czasza nie musi być tak duża, jak w przypadku wina czerwonego. Kształt tulipana najlepiej sprawdzi się do win młodych, o delikatnym smaku. Do wina o głębszej strukturze, bardziej dojrzałego, lepiej będą pasować kieliszki z szerszą i dłuższą czaszą.

Białe wina z całego świata to trunki o odmiennych cechach charakterystycznych. Dzięki temu łatwo dobrać je do różnych okazji. Smakują także nawet osobom o odmiennych gustach. Smak i aromat zależy nie tylko od szczepu winorośli, ale także od klimatu, w którym jest uprawiana. Najlepiej poznać świat białych win, degustując i oceniając różne rodzaje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wina czerwone

Wina czerwone – najpopularniejsze rodzaje i sposób podawania. Sprawdź wszystko, co warto wiedzieć o dobrym czerwonym winie!

Następny artykuł
różowe wina

Różowe wina to coraz bardziej popularny trunek w Polsce. Kiedy pić różowe wino musujące, a kiedy różowe wytrawne?

Zobacz też