Wino z mirabelek to jedno z trudniej dostępnych win śliwkowych. Jego przygotowanie w domowym zaciszu jest jednak proste, a smak zaskakujący. Przetestuj nasz przepis i zaskocz znajomych!
Domowe wino z mirabelek lub śliwek innych odmian zwykle jest bardzo słodkie, gładkie i głębokie w smaku. Doskonale pasuje do deserów, ale wielu koneserów podaje je także do wytrawnych serów i owoców.
Słodkie wino śliwkowe jest także popularnym dodatkiem do kuchni azjatyckiej, zwłaszcza do sushi.
Zastanawiałeś się kiedyś jak otworzyć wino bez korkociągu? Istnieje kilka metod. Można to zrobić za pomocą ostrego noża, śrubokrętu lub scyzoryka.
Czym charakteryzują się mirabelki?
Mirabelki to popularnie występująca odmiana śliwki. Bardzo często można spotkać drzewo mirabelkowe rosnące dziko, zwłaszcza na osiedlach. Obecnie dość rzadko uprawia się mirabelki w sadach, lecz niektórzy mają je jeszcze w przydomowych ogrodach. Ze względu na coraz rzadsze występowanie przetwory z mirabelek przestały być popularne. Warto to zmienić, ponieważ są to pyszne, słodkie owoce. Szczyt sezonu przypada na miesiące wakacyjne, a plony zwykle są bardzo obfite. Śliwki tej odmiany są bogate w witaminy i minerały. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi.
Przepis na wino z mirabelek krok po kroku
Wino z mirabelek jest bardzo prostym, tradycyjnym trunkiem. Bez trudu można przygotować je w domu. Najlepszym okresem na przygotowanie takiego napoju alkoholowego z mirabelek jest końcówka lata, wtedy są najbardziej dojrzałe. Proporcje oraz przepis na wino mirabelkowe, to uniwersalne zasady przygotowywania wina śliwkowego. Niezależnie od tego, którą odmianę się wybierze, wszystkie etapy i składniki są podobne.
Doskonałe proporcje składników na wino z mirabelek
Wybierając mirabelki na wino, warto sięgać po jędrne, dojrzałe owoce. Powinny być dość słodkie, o łatwo wypadającej pestce.
Na 10 litrów wina z mirabelek należy naszykować dość sporo owoców w porównaniu do innych rodzajów. Konieczne jest wypestkowanie około 8 kilogramów śliwek. Dodatkowo przydadzą się 3 kilogramy cukru, 4-5 litrów wody i odrobina kwasku cytrynowego. Wino z mirabelek przygotowuje się z wykorzystaniem drożdży winnych oraz pożywki.
Sposób przygotowania wina mirabelkowego
- Pierwszym etapem jest przygotowanie owoców.
- Z mirabelek należy usunąć pestki, a następnie zmiażdżyć i zalać gorącą wodą, tak aby cała masa była przykryta.
- Ostudzoną mieszankę należy wymieszać z drożdżami i odstawić na dwa-trzy dni.
- Tak powstały sok przecedza się przez sitko lub gazę.
- W następnym kroku owoce łączy się z syropem cukrowym. Powstaje on z wody zagotowanej z cukrem, a następnie wystudzonej.
Końcowe kroki nastawiania wina z mirabelek
W balonie należy wymieszać wszystkie składniki, łącznie z kwaskiem cytrynowym i pożywką. Na pewien czas balon należy zakorkować i zamontować rurkę fermentacyjną. Ten etap fermentacji będzie dość burzliwy i potrwa kilkanaście dni. Po tym czasie można zlać płyn, usunąć osad i ponownie umieścić w balonie. Tym razem należy szczelnie zakorkować. Po kilku miesiącach sklarowane wino można butelkować.
Jak zrobić wino ze śliwek? – niezbędny sprzęt
Każdy miłośnik domowego wina, który chce spróbować swoich sił i przygotować wino z mirabelek, powinien skompletować podstawowy sprzęt.
- Kluczowym elementem jest szklany balon. To obła butla o sporej pojemności i charakterystycznym kształcie. W niej przebiega cały proces fermentacji wina. Posiada wygodną rączkę i często także dodatkowo wzmacniający koszyk.
- Do przecedzania wina warto zaopatrzyć się w wytrzymałe sitko i jałową gazę.
- Natomiast dużym ułatwieniem podczas zlewania wina, tak aby nie poruszyć znajdującego się na dnie osadu, jest wężyk. Z jednej strony jest zakończony szklaną rurką. Pozwala szybko i efektywnie przelać wino z mirabelek, bez konieczności dźwigania butli.
Akcesoria niezbędne do prawidłowej fermentacji
Wino z mirabelek, aby powstało i zachwycało smakiem oraz aromatem, musi zostać prawidłowo przefermentowane. Kluczem do tego jest rurka fermentacyjna, umieszczana w gumowym korku. Nakłada się ją na balon w pierwszych etapach fermentacji. Stanowi ona zawór odgradzający wino od powietrza i zanieczyszczeń, nie zaburzając naturalnych procesów. Na ostatni etap, gdy prawie gotowe wino nadal przebywa w balonie, lecz już burzliwie nie fermentuje, należy przygotować naturalny korek lub plastikową zakrętkę.
Wino z mirabelek to rzadko spotykany, słodki i aromatyczny trunek. Jak wszystkie wina śliwkowe, doskonale łączy się z rybą i białym mięsem, lecz świetnie sprawdzi się także jako samodzielny drink po kolacji. Jeśli masz możliwość nastawić wino z mirabelek, warto spróbować i sprawdzić jak smakuje.