Syrah, inaczej Shiraz, to jeden ze szczepów winorośli, który należy do niewielkiej grupy odmian szlachetnych. Daje aromatyczne, głębokie wina, które doskonale nadają się do procesu dojrzewania. Co jeszcze warto wiedzieć?
Syrah to odmiana, która daje wina charakteryzujące się bardzo ciemną, intensywną barwą. Wykorzystywana jest do produkcji samodzielnych trunków, jak również wchodzi w skład różnych kupaży, czyli kompozycji różnych odmian. Uprawiana jest w większości regionów winiarskich na terenie Europy i Nowego Świata. Zwana jest kosmpolityczną. Aktualnie mieści się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych upraw. Wina Syrah smakują inaczej w zależności od regionu, z którego pochodzą owoce. Daje to bardzo duże pole do popisu dla winiarzy, którzy w swoich winnicach opracowują receptury trunków. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat tego wyjątkowego szczepu i produkowanego z niego wina, zapraszamy do lektury!
Pochodzenie szczepu Syrah
Pochodzenie szczepu Syrah długo nie było do końca jasne. Niektórzy wciąż wierzą, że ma korzenie w mieście Shiraz w dawnej Persji. We Włoszech przypisuje się mu pochodzenie sycylijskie. Dopiero analizy DNA przeprowadzone w 1998 roku na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis wykluczyły dalekowschodnie pochodzenia i dowiodły, że Syrah jest spontaniczną krzyżówką dwóch starych francuskich odmian: dureza i mondeuse blanche. To pozwala z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że Syrah wywodzi się z rejonu Doliny Rodanu. Z kolei według innych badań, tym razem genetyków José Vouillamoza i Stelli Grando z centrum IASMA w San Michele all’Adige we Włoszech, Syrah prawdopodobnie jest potomkiem odmiany Pinot Noir. Udowodniono także, że szczep spokrewniony jest również z innymi popularnymi odmianami z Europy Środkowej oraz z regionu Trydent-Górna Adyga.
Syrah – uprawa winorośli
Winorośl odmiany Syrah wymaga do optymalnego wzrostu ciepłego, suchego klimatu. Najczęściej uprawiane jest we Francji i Australii, ale zdobywa też popularność w innych częściach świata.
Francja
Największy obszar upraw zlokalizowany jest we Francji, w Dolinie Rodanu. To sprawia, że jest jedną z czołowych czerwonych odmian francuskich. Syrah jest jedyną dozwolonym rodzajem dla win klasyfikowanych jako AOC na obszarze północnych apelacji Doliny (Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage i Cornas). Na terenie Langwedocji jest wraz z Carignan, Grenache i Mourvèdre składnikiem cuvées (win kupażowanych). Jako część kupażu winogrona Syrah są wykorzystywane w całej południowej Francji. Jeśli chodzi o termin dojrzewania owoców, wypada on pomiędzy odmianami Merlot i Cabernet.
Australia
W Australii odmiana uprawiana jest pod nazwą Shiraz. Została sprowadzona do kraju około roku 1830. Wówczas była obsadzona na terenie większym niż we Francji. Aktualnie jest to trochę mniej. Australijski Shiraz miesza się z Cabernet Sauvignon lub produkuje jako pyszne czerwone wino jednoodmianowe. Są cenione nie tylko ze względu na smak, ale też moc. Mogą osiągnąć nawet 15% alkoholu.
Inne kraje
Odmianę winorośli Syrah uprawia się także w Kalifornii (Stany Zjednoczone), RPA, Meksyku, Południowej Afryce, Chile i Argentynie. W Europie Syrah spotykane jest na Sycylii i Toskanii, a także w Szwajcarii. Niewielkie uprawy Syrah znajdują się również w Niemczech.
Czym charakteryzuje się szczep Syrah?
Owoce winorośli Syrah mają ciemną, prawie czarną skórkę, która jest bardzo gruba. Roślina nie jest wymagająca pod kątem gleby. Charakteryzuje się też dużą odpornością na choroby. Winorośli nie straszne są wiosenne przymrozki, ponieważ pąki wypuszczane są dość późno. Preferowany jest jednak klimat ciepły i słoneczny, zwłaszcza w okresie dojrzewania gron. Chłód i deszcze mogą negatywnie wpłynąć na ilość i stan gron. W efekcie niewielkiej ilości słońca w owocach gromadzi się duża ilość tanin (garbników), które następnie wpływają na smak wina.
Jak smakuje wino Syrah/Shiraz?
Smak wina czerwonego Syrah i Shiraz zależy w dużym stopniu od miejsca uprawy winorośli. Może być on bardziej lub mniej wytrawny. W ciepłym klimacie trunki są cięższe w smaku, bardziej korzenne i mają wyższą zawartość alkoholu. Europejskie wino wytrawne Syrah jest lekko pikantne i wyczuwalna jest nuta czarnego pieprzu. Kwasowość jest dobrze zbalansowana. Z kolei produkt powstały w Australii posiada zapach gorzkiej czekolady. Jakie jeszcze aromaty można spotkać w Syrah? Przede wszystkim czerwone owoce, lukrecję i nuty dymne. Syrah, ze względu na dużą liczbę tanin, jest doskonałym winem do starzenia. Często dojrzewa w dębowych beczkach. Cały proces trwa nawet dziesięciolecia. W efekcie z tego samego szczepu powstają bardzo zróżnicowane trunki.
Do czego pasują wina ze szczepu Syrah?
Wino czerwone wytrawne Syrah pasuje najlepiej do dań na bazie wołowiny lub jagnięciny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw smażonych i pieczonych. Doskonale uzupełni sycące, tłuste tania, takie jak na przykład włoska lazania. Shiraz pasuje także do pieczonego drobiu, kurczaka, kaczki lub przepiórek. Paruje się też z potrawami z grilla. Dla wegetarian dobrym tropem są dania na bazie grzybów.
Syrah to szczep wykorzystywany do produkcji win doskonałej jakości. Poszczególne rodzaje bardzo różnią się od siebie smakiem, co daje duże pole do degustacji i odkrywania swoich ulubionych trunków.