Sauvignon blanc – czym wyróżnia się ten szczep? Poznaj bliżej smak tych francuskich win!

sauvignon blanc

Sauvignon blanc to jeden z najbardziej popularnych szczepów winorośli, a zarazem rodzajów win. Dowiedz się, jak przedstawia się jego charakterystyka i jakie są kluczowe cechy tego właśnie stylu.

Sauvignon blanc to jedna z największych na świecie odmian białych winorośli pod względem wielkości upraw. Szczep ten pochodzi z Francji, a jego nazwa to połączenie francuskich słów oznaczających dzikość i biel. Odmiana swój początek bierze nad Sekwaną, a dokładniej na południowym zachodzie kraju. Dziś szczep ten uprawiany jest przede wszystkim w Dolinie Loary i okolicach Bordeaux. Jednak Francja to nie jedyne miejsce, w którym można odnaleźć te białe winogrona. Wina produkowane z przedstawianego tu szczepu powstają także w takich zakątkach świata jak Chile, Nowa Zelandia, Australia, Republika Południowej Afryki, a nawet Mołdawia.

Sauvignon blanc – podstawowe informacje o smaku

Wina białe, które powstają z sauvignon blanc, są bardzo orzeźwiające i lekkie. Charakteryzują się owocowym bukietem. W aromacie uwidaczniają się nuty przypominające owoce egzotyczne, a także nuty trawiaste czy o specyficznym słodkawym zabarwieniu. Co do zasady są to jednak wina świeże i rześkie. Tym samym trunki odznaczają się delikatną i nienarzucającą się słodyczą. Dobrze pasują do ryb, a także serów oraz do japońskiego sushi, mimo że ogólnie wino nie komponuje się najlepiej ze sztandarowym daniem japońskiej kuchni.

Sauvignon blanc a butelki z zakrętką

Pewną ciekawostkę stanowi fakt, że wina utrzymane w omawianym tu stylu były jednymi z pierwszych, które rozlewano do butelek wyposażonych nie w tradycyjne korki, ale w zakrętki. Innym typem wina, który można uznać za swoistego pioniera w tej kategorii, były rieslingi. To między innymi producenci z Nowej Zelandii wpadli na pomysł, by rozlewać sauvignon blanc właśnie do zakręcanych butelek. Uznano, że to rozwiązanie skuteczne i pragmatyczne. Ma to związek z faktem, że ten typ wina nie nadaje się raczej do leżakowania i niewiele zyskuje na starzeniu. Pod tym względem występują jedynie rzadkie wyjątki dotyczące określonych odmian.

Walory smakowe i łączenie wina ze smakami potraw

Mówiąc o możliwościach łączenia tego wina z różnymi potrawami, należy zauważyć, że jest to trunek bardzo uniwersalny, który stanowi dobry dodatek do wielu dań. Sauvignon blanc będzie pasować nawet do przypraw czy sosów, z którymi inne wina „nie radzą” sobie najlepiej. Mowa tu chociażby o sosie winegret. Wina powstałe z przedstawianego tu szczepu nadają się dobrze do mięs, ryb czy sałatek. Sprawdzają się nieźle także jako aperitif spożywany przed obiadem.

Wino sauvignon blanc z rybami i mięsem

Wina te dobrze komponują się z lekki daniami, na przykład rybnymi. Mowa tu przy tym o rybach bardziej delikatnych, takich jak pstrąg. Sauvingnon blanc gorzej sprawdzi się jako przystawka do karpia, łososia czy innej tłustej ryby. To samo można powiedzieć o czerwonych mięsach. Mimo że jest to wino dość uniwersalne, czerwone mięso nie będzie do niego dobrze pasować, podobnie jak bardzo ostre smaki, na przykład z kuchni meksykańskiej czy azjatyckiej. To wino, które najlepiej koresponduje z subtelnymi smakami. Warto o nim także pamiętać przy okazji degustacji serów, zwłaszcza kozich.

Smak wina ze szczepu sauvignon blanc

Na pierwszy plan wybijają się nuty świeże i rześkie. Wyczuwalna jest także delikatna kwasowość. Orzeźwiający smak idzie w parze z nutami przypominającymi owoce egzotyczne. Owocowość ogółem stanowi kluczowy wyróżnik tego wina. Pobrzmiewają tu cytrusy i mocno owocowy jest także finisz. W tym ostatnim będziesz mógł dostrzec także nuty świeżo zmielonego pieprzu, co stanowi ciekawy kontrapunkt dla owocowości.

Wspomniana rześkość i owocowość w naturalny sposób wiąże się z faktem, że sauvignon blanc to z założenia wina młode. Tym samym przede wszystkim uwidaczniają się w nich właśnie takie nuty. Nie napotkasz tutaj nut smakowych, jakie może nieść ze sobą starzejąca wino dębina. Zdarzają się jednak przykłady win starzonych, które uwidaczniają nieco odmienne nuty smakowe. W tych specyficznych przypadkach kwasowość nie jest tak wyrazista.

Sauvignon blanc – zapach

Jak nietrudno się domyślić, zapach (podobnie jak smak wina) jest z założenia bardzo delikatny i niesie za sobą owocowość. W aromacie pojawi się:

  • zielone jabłko;
  • brzoskwinia;
  • nawet marakuja czy agrest.

W zależności od konkretnego typu wina możesz się jednak spotkać także z aromatami papryki, mięty czy szparagów. Pojawić się może także zapach kolendry. Za tego typu aromaty w winie odpowiadają związki chemiczne zwane metoksypirazynami. Omawiany trunek może zawierać ich sporo, co wiąże się z warunkami uprawy. Aromat ma związek ze stosowaniem specjalnych drożdży czy zadaszeń, które chronią winorośle przed słońcem. Takie podejście sprawia, że poziom owych związków chemicznych dodatkowo wzrasta. Wina, które mają tych związków mniej, będą bardziej owocowe i tropikalne. To właśnie w nich pojawi się jabłko, ananas czy brzoskwinia.

Sauvignon blanc we Francji

Przyjrzyjmy się teraz specyfice uprawy omawianego szczepu w najważniejszym dla niego kraju, czyli we Francji. Jest to tam trzecia najchętniej uprawiana odmiana winorośli. We francuskim rankingu znajduje się zaraz za ugni blanc i chardonnay. Główne miejsca, w których uprawiany szczep sauvignon blanc, to okolice Bordeaux oraz Dolina Loary. Klimat w tych miejscach sprawia, że winogrona dojrzewają nieco wolniej. Dzięki temu poziomy słodkości i kwasowości rozkładają się równomiernie w gotowym produkcie. Wpływ na smak tamtejszych win mają także kredowo-marglowe gleby. Wpływają one na wielowymiarowość aromatów i smaków, jakie można odnaleźć w sauvignon blanc.

Sauvignon blanc we Włoszech

Chociaż omawiana tu odmiana winorośli i wina kojarzy się przede wszystkim z Francją, można ją znaleźć także na Półwyspie Apenińskim. Tam szczep ten uprawiany jest przede wszystkim na północy Włoch. Uprawy sauvignon blanc można odnaleźć też w Lombardii czy Wenecji. Wina włoskie w tym stylu mają owocowo-kwiatowy aromat, a w smaku są bardzo rześkie. Zdarzają się tam czasem także wina starzone. One również są bardzo aromatyczne.

Inne miejsca upraw

Można wskazać także inne miejsca upraw omawianego szczepu w Europie. Zaliczają się do nich Niemcy, Austria czy Węgry. Tam również można znaleźć winnice, w których powstaje to białe wytrawne i półwytrawne wino. Nie są to może miejsca tak popularne jak Francja czy Włochy, jednak fakt ten pokazuje, że omawiana odmiana może znaleźć swoich amatorów w różnych zakątkach kontynentu. W Niemczech w ciągu ostatnich kilkunastu lat nastąpił wyraźny wzrost liczby upraw. Austria to miejsce, gdzie powstaje odmiana muskat-silvaner, którą uprawia się przede wszystkim w Styrii. Z kolei na Węgrzech winorośle sauvignon blanc służą do produkcji lekkich i orzeźwiających win.

Sauvignon blanc – podsumowanie

Lekkość, rześkość, owocowość i kwasowość to naczelne cechy omawianego rodzaju wina. Sprawiają one, że jest to trunek bardzo przystępny. Co więcej, pasuje do wielu różnych potraw, więc sauvignon blanc często gości na niejednym stole. Jeżeli poszukujesz w winie lekkości i uniwersalności, to z pewnością dobry wybór. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
pinot noir

Pinot noir, czyli czerwone francuskie grono. Poznaj najważniejsze informacje o tym winie

Następny artykuł
tempranillo

Tempranillo – najbardziej popularne hiszpańskie grono z regionu Rioja. Co warto o nim wiedzieć?

Zobacz też