Sangiovese w pigułce:
- Odmiana tej winorośli wywodzi się z terenów środkowych Włoch.
- Jest to najczęściej uprawiana czerwona odmiana we Włoszech.
- Winogrona szczepu Sangiovese używane są między innymi do produkcji popularnego i cenionego wina Chianti.
- Jest składnikiem win jednoodmianowych.
Sangiovese – skąd pochodzi?
Sangiovese to popularny szczep winorośli pochodzący z Włoch, a dokładniej z regionu Toskanii. Wina z Sangiovese są produkowane również w innych regionach Włoch, takich jak Umbria, Emilia-Romania, Marche i Abruzja, ale to właśnie Toskania jest uważana za kolebkę tej odmiany. Szczep ten jest uprawiany również poza granicami Włoch, na przykład w Argentynie, Australii, Chile, Stanach Zjednoczonych i Rumunii, jednak to wciąż Włochy są uważane za najważniejszy region produkcji win z Sangiovese.
Co charakteryzuje wina Sangiovese?
Wina ze szczepu Sangiovese z Toskanii są zwykle klasyfikowane według poziomu jakości, a najlepsze z nich, takie jak Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, wymagają długiego dojrzewania w piwnicach przed ich spożyciem. Właśnie ta zdolność do długiego dojrzewania jest jednym z wyróżników wina z Sangiovese, które zyskują na jakości i złożoności smaków i aromatów wraz z upływem czasu. W efekcie uzyskuje się pełne, eleganckie wina, które doceniają smakosze na całym świecie.
Jak smakują wina Sangiovese?
Wina z odmiany winorośli Sangiovese charakteryzują się umiarkowaną kwasowością oraz średnią do wysokiej zawartością tanin. Charakterystyczne dla wina z Sangiovese są aromaty i smaki owoców czerwonych, takich jak wiśnie, truskawki, maliny, żurawiny i suszone pomidory, ale można również wyczuć nuty ziołowe, korzenne, skórzane, tytoniowe i mineralne. Trunki te zwykle są dobrze zbalansowane, z umiarkowaną zawartością alkoholu i delikatnymi nutami dębowymi, gdyż zazwyczaj dojrzewają w dębowych beczkach.
Do czego pasują wina ze szczepu Sangiovese?
Wino wyprodukowane ze szczepu odmiany Sangiovese dobrze pasuje do klasycznych dań włoskich, takich jak makarony czy dania mięsne, na przykład pieczone mięso, steki i dziczyzna. Świetnie komponuje się także ze smakiem intensywnego, twardego sera, takiego jak pecorino lub parmezan. Wina na bazie Sangiovese zwykle są świetnie zbalansowane i charakteryzują się odpowiednim poziomem kwasowości i tanin. Dzięki temu dobrze komponuje się z potrawami, które zawierają pomidory. Wino Sangiovese polubi się także z kwaśnymi sosami. Trunek można pić także bez dodatku jedzenia, zwłaszcza jeśli pochodzi z wyższej półki.
Gdzie kupić wino Sangiovese?
Dobrej jakości wina ze szczepu Sangiovese dostępne są zarówno stacjonarnie, jak i w sklepach online. Wyjątkowo dobrze smakują trunki z najwyższej półki, które najdłużej dojrzewają, ale także wina bardziej przystępne cenowo będą bardzo smaczne. Jeśli szukasz wysokiej jakości wina z Sangiovese, warto poszukać producentów z Toskanii, takich jak Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, ale należy się liczyć z wyższymi cenami. Przed zakupem warto zasięgnąć rady sommeliera lub specjalisty od wina, który pomoże w wyborze odpowiedniego wina do okazji i potraw, oraz rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące tego szczepu wina.
Wina na bazie szczepu Sangiovese są bardzo cenione i popularne. Znaleźć można zarówno tańsze, jak i droższe trunki. Dzięki temu można wybrać wino idealnie dopasowane do indywidualnych preferencji.