Pinot Gris – popularny szczep, z którego produkuje się pyszne wino białe. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat wina Pinot Gris!

pinot gris

Pinot Gris to jedna z odmian szczepu Pinot. Jak wiele innych wywodzi się z Francji. Czym dokładnie się charakteryzuje? Wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz w tym artykule.

Pinot Gris to odmiana, którą nie każdy zna. Z całą pewnością warto jednak przyjrzeć się jej nieco bliżej, bo produkuje się z niej pyszne i orzeźwiające białe wina. Mają one wielu zwolenników nie tylko wśród doświadczonych miłośników winiarstwa, ale także wśród osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tą piękną sztuką. Szczep Pinot Gris daje niesamowite pole do popisu winiarzom, którzy tworzą trunki doskonale zbudowane, o głębokim i złożonym smaku. Pozostaje zapoznać się z teorią, a następnie degustować wina Pinot Gris w poszukiwaniu swojego ulubieńca.

Historia Pinot Gris

Szczep Pinot Gris pochodzi z rejonu francuskiej Burgundii, który w średniowieczu był znany pod nazwą Fromenteau. Stamtąd zaczęła się jego podróż do innych europejskich krajów. Do Szwajcarii ta odmiana dotarła w 1300 roku. Podobnie do Włoch, gdzie nazywana jest Pinot Grigio. Na Węgrzech szczep pojawił się roku 1375, kiedy to cysterscy mnisi dokonali pierwszych nasadzeń w rejonie Balatonu. Tam znany był jako Szürkebarát. W Niemczech pojawił się po raz pierwszy w 1711 roku, zupełnym przypadkiem. Kupiec Johann Seger Ruland znalazł na polach Palatynatu krzewy dziko rosnącej winorośli. Wyprodukowane z nich wino sprzedawano pod nazwą Ruländer. Później okazało się, że odkryte rośliny to właśnie Pinot Gris. Aktualnie w Niemczech obowiązująca nazwa to Ruländer dla win półsłodkich i Grauburgunder dla wytrawnych. Z kolei Rulandské šedé to nazwa, pod którą szczep jest znany w Czechach i na Słowacji.

Czym charakteryzuje się szczep Pinot Gris?

Winorośl jest klasyfikowana jako średnio wydajna. Owoce mają wyróżniającą się, szaroróżową barwę. Najczęściej produkuje się z nich wino białe, ale dzięki dłuższej maceracji może powstać także wino różowe. Nie stanowi jednak dużego segmentu rynku. Szczep uważany jest za mutację odmiany Pinot Noir. Może być uprawiany zarówno w ciepłym, jak i nieco chłodniejszym klimacie. Od tego, gdzie wzrasta, uzależniony jest finalny smak wina.

Szczep Pinot Gris – gdzie jest uprawiany? 

Najwięcej terenów uprawnych szczepu Pinot Gris zlokalizowanych jest w Alzacji. W tym regionie stanowi podstawę upraw. W przeszłości odmiana była uprawiana także w Burgundii, Szampanii, a także Dolinie Loary. Niestety, ze względu na niesprzyjające warunki glebowe winorośl nie przyjęła się zbyt dobrze i zrezygnowano z kontynuowania uprawy. We Włoszech Pinot Grigio popularny jest na obszarach Trydent-Górna-Adyga i Friulia-Wenecja Julijska. W Niemczech Pinot Gris jest na 4. pozycji pod względem wielkości upraw białych winorośli. Główne lokalizacje to Badenia, Hesja i Palatynat. Szczep uprawiają także niektóre, niewielkie winnicy w Austrii i w Polscy. Od początku XXI Pinot Gris jest także coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii.

Jak smakuje wino Pinot Gris?

Z winogron Pinot Gris można uzyskać różnorodne wina. Niektóre przypominają wytrawne trunki, a inne półwytrawne. Produkuje się z nich nawet wino słodkie. Generalną zaletą jest to, że powstały napój gronowy posiada dużą zawartość ekstraktu, średnią lub wysoką kwasowość oraz intensywny, czysty aromat o dużej mocy. Wina Pinot Gris kierują się ku akcentom owocowym, wyczuwalne są jabłka, cytrusy i delikatna nuta korzenna, na finiszu zaś miód i migdały. Trunki produkowane w Alzacji charakteryzują się mocnym, kwiatowym aromatem i wyczuwalnymi nutami miodu. Mają świetny potencjał starzenia. Niemieckie Pinot Gris doskonale orzeźwiają i są przyjemnie kwaskowe. Z kolei włoskie wina mają jaśniejszy kolor i smakują lekko, subtelnie.

Do czego podawać Pinot Gris?

Pinot Gris świetnie pasuje do lekkich dań, na przykład różnego rodzaju sałat. Idealnie komponuje się także z twardymi serami. Znakomicie sprawdza się w roli aperitif. Paruje się też z grillowanymi rybami i owocami morza, pieczonym drobiem, a także potrawami opartymi na ryżu, na przykład risotto lub paella. Pinot Gris pasuje także do sushi i kuchni azjatyckiej.

Pinot Gris to szczep, z które powstaje doskonałe białe wino. Warto je poznać, próbując odmian produkowanych w różnych krajach. Ich smak może być zaskakująco różny, ale bardzo przyjemny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
merlot

Merlot – jedno z najpopularniejszych win na świecie. Jakie są odmiany Merlota, jak go podawać i z czym pić? Poznaj najważniejsze informacje!

Następny artykuł
grenache

Grenache – co to dokładnie jest i z czym to się... pije? Poznaj najważniejsze informacje na temat francuskiego wina Grenache

Zobacz też