Jakie wino do wieprzowiny? Dowiedz się, jaki trunek będzie pasować najlepiej do tego mięsa. Poznaj kluczowe zasady dotyczące łączenia wina i wieprzowiny.
Wieprzowina to jedno z najbardziej popularnych mięs. Jest aktywnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Dowiedz się, co zrobić, by jeszcze bardziej urozmaicić jego smak. Oto zasady dotyczące tego, jakie wino do wieprzowiny warto dobrać. Sprawdź, jakie półwytrawne lub wytrawne wino pasuje do potraw z wieprzowiny. Zobacz, jak dobór aromatycznego wina może zmienić smak schabowego, sosów i innych mięsnych specjałów.
Jakie wino do wieprzowiny? Białe czy czerwone?
Podstawowa zasada dotycząca łączenia różnych produktów gastronomicznych z winem mówi, że dania bardziej delikatne pasują do wina białego. Z kolei te odznaczające się pełnym smakiem przystają lepiej do wina czerwonego. Mowa tu przede wszystkim o daniach tłustych i ciężkich. Jak nietrudno się domyślić, właśnie takimi daniami będą te oparte na wieprzowinie. W związku z tym pierwsza zasada dotycząca tego, jakie wino do wieprzowiny będzie najlepsze, brzmi – tylko czerwone. Białe wino nie będzie pasować do dań z wieprzowiny. Nawet Chardonnay o wyraźnej kwasowości będzie zbyt lekkie, a jego aromat zostanie zdominowany. Staraj się tego unikać!
Jakie wino do wieprzowiny? Kwestia wytrawności
Myślisz, że do mięsa wieprzowego dobrze będzie pasować wino słodkie? Jesteś w błędzie. Słony i ciężki smak tego mięsa nie będzie zbyt dobrze współgrać ze słodyczą wina. O wiele lepiej będą do niego pasować wina wytrawne oraz półwytrawne. To właśnie na takie trunki powinieneś postawić, jeżeli myślisz o łączeniu obiadu opartego na wieprzowinie z winem. Podaj więc czerwone wino hiszpańskie lub klasyczne Pinot Noir, wytrawne lub półwytrawne i ciesz się aromatem mięsa.
Jakie wino do wieprzowiny? Konkretne rodzaje
Wiedząc, jaki typ wina warto połączyć z omawianym mięsem, można zadać dalsze pytanie o to, które konkretnie wina czerwone będą najlepsze. Które wzbogacą twój posiłek pełnym znakomitym smakiem. Dobrym wyborem będzie klasyczne Cabernet Sauvignon. To francuskie wino pełne mocnego smaku dobrze współgra z ciężkimi mięsami, także z wołowiną. Innym dobrym wyborem może być włoskie Chianti. Nie można zapominać także o innych znakomitych francuskich czy włoskich trunkach.
Jakie wino do wieprzowiny? Podsumowanie
Wiesz już teraz, jakie wino do mięsa wieprzowego będzie najlepsze. Omawiane tu mięso samo w sobie jest niezwykle wyraziste i smakowite. Łącząc je z pełnym w smaku winem czerwonym, uzyskasz świetne połączenie smaków. Będzie to kompozycja wyrazista i zapadająca w pamięć. Wypróbuj różne wytrawne bądź półwytrawne wina czerwone. Spraw, by twój posiłek stał się lepszy.