Jakie wino do steka? Dowiedz się, jaki rodzaj wina będzie pasować najlepiej do wołowego mięsa. Poznaj najważniejsze zasady, o których warto pamiętać, by uczynić posiłek jeszcze przyjemniejszym.
Czy istnieje coś przyjemniejszego niż kawałek soczystego pysznego steka? Oblany znakomitym sosem i przysmażony wedle stopnia upodobania to jedno z najlepszych dań. Jeżeli chcesz dodatkowo urozmaicić ten posiłek, warto go wzbogacić o wino. Jakie wino do steka będzie idealne? Oto kluczowe zasady dotyczące tego, jakie wino do mięsa wybrać!
Jakie wino do steka? Podstawowe zasady
Jakie kwestie są najważniejsze w kontekście doboru odpowiedniego wina do steka? Musisz pamiętać o tym, że na właściwe zestawienie wina i wołowego mięsa wbrew pozorom wpływa wiele czynników. Zaliczyć można do nich między innymi rasę bydła, z którego pochodzi twój stek. Istotny będzie także poziom wysmażenia mięsa. Ogólna zasada głosi, że czerwone mięso najlepiej jest łączyć z czerwonym winem – wytrawnym lub półwytrawnym. Białe (np. chianti) się tu nie sprawdzi. Istotny jednak jest też fakt, że mięso bardziej delikatne warto przystawić do delikatnego wina. Takim stekiem będzie na przykład filet mignon.
Jakie wino do steka? Typy win
Idąc za powyższymi rozróżnieniami, na jakie wino do steka warto tym samym postawić? Dobrym wyborem będzie klasyczne francuskie cabernet Sauvignon. Wino to odznacza się pełnym i znakomitym aromatem. Jego wyrazistość będzie dobrze współgrać z pełnym smaku czerwonym mięsem. Możesz także zwrócić uwagę na inne popularne czerwone wino, jakim jest Pinot Noir. Warto pamiętać także o winach hiszpańskich, czy włoskich. W nich również kryje się głębia smaku.
Jakie wino do steka? Feeria aromatów. Uważaj, by nie przesadzić!
Ważne jest, aby alkohol towarzyszący posiłkowi nie dominował, lecz dobrze uzupełniał smak potrawy. Należy także uważać, by nie przesadzić w drugą stronę – smak wina nie może zostać przytłumiony przez mięsiwo. Pamiętaj o tym, że delikatne części wołowego mięsa takie jak polędwica będą współgrać lepiej z mniej intensywnym winem. Z kolei części takie jak rib-eye będą dobrze pasować do esencjonalnego trunku.
Powstaje też kolejne pytanie. To o stopień wysmażenia twojej wołowiny. Czy do wina lepiej podać stek średnio wysmażony? A może lepiej mocno wysmażony antrykot lub rostbef? Oczywiście to, jak przygotujesz jedzenie, ma wpływ na smak. Jednak metoda smażenia nie jest zależna od wyboru wina. Liczy się fakt, że mowa jest o daniu z dużą ilością tłuszczu, do którego będą pasować nuty czerwonego wina.
Jakie wino do steka? Podsumowanie
Jak widzisz, wybór odpowiedniego trunku do omawianego rodzaju mięsa to zadanie z jednej strony pozornie proste, ale z drugiej wymagające odpowiedniej wiedzy. Ważne jest, aby wino nie zostało zdominowane przez mocny smak mięsa. Wybierając odpowiednio esencjonalny alkohol, sprawisz, że twoje doświadczenie kulinarne będzie o wiele ciekawsze. A posiłek świetny i wyjątkowy.