Jakie przekąski do wina wybrać? Poznaj najważniejsze zasady!

przekąski do wina

Zastanawiasz się nad wyborem przekąski do wina? Jesteś ciekaw, co najlepiej będzie się komponować z winem białym, a co z czerwonym? Zapoznaj się z kluczowymi zasadami dobierania dodatków do win.

Picie dobrego wina to jedna z największych przyjemności. Można ją jedna jeszcze rozwinąć poprzez uzupełnienie trunku o dania, które podkreślą jego smak i aromat. Jak wybrać te właściwe? Jak sprawić, by rzeczywiście należycie korespondowały z winem, nie dominując go? W kwestii łączenia trunków z jedzeniem istnieje kilka istotnych zasad, których warto się trzymać. Zdobądź wiedzę o przekąskach do wina i spraw, by degustacja stała się jeszcze ciekawsza.

Przekąski do wina czerwonego – ogólne zasady

Podstawowa kwestia, którą należy zaadresować, to fakt, że inne przekąski będę odpowiednie w przypadku wina czerwonego, a inne w przypadku wina białego. Jeżeli mowa jest o winie czerwonym, należy pamiętać, że jest to ten typ wina, który najlepiej koresponduje ze wszelkimi daniami, w których główną rolę odgrywa czerwone mięso. Mowa tu zarówno o mięsie smażonym, grillowanym, czy pieczonym (o wieprzowinie i wołowinie).

Jakie przekąski do czerwonego wina?

Czerwone mięso to nie wszystko spośród przekąsek do wina. Ten typ wina będzie też dobrze uzupełniał smak pewnych rodzajów drobiu, w tym dań z kaczki czy gęsi. Jak nietrudno się zorientować, czerwone wina w ogólności dobrze korespondują z potrawami, które są tłuste i bardzo wyraziste w smaku. Dotyczy to nie tylko mięsiw czy wędlin. Również tłuste sery będą dobrze uzupełniać się z takim właśnie winem. Przekąski do wina czerwonego, w których głównych elementem są grzyby, to także dobry pomysł. Z kolei gdy przychodzi pora na deser, na przykład czekoladowe ciasto, dobrze będzie do niego pasować słodkie czerwone wino.

Przekąski do wina białego – podstawowe wytyczne

A jakie zasady obowiązują w przypadku wina białego? Te trunki są z natury bardziej subtelne w smaku i aromacie. Co za tym idzie, również potrawy do nich dobierane powinny być lżejsze. O ile wino czerwone dobrze pasuje do mięs tłustych, ciężkich i wyrazistych, o tyle mięso białe i delikatne lepiej będzie smakować w towarzystwie wina białego. Jeżeli główną rolę w twoim posiłku odgrywa kurczak lub indyk, wino białe będzie lepszym wyborem niż czerwone.

Rybne (i nie tylko) przekąski do wina

Podobnie sprawa wygląda w przypadku ryb i owoców morza. One również lepiej pasują do jaśniejszego rodzaju wina. Kwasowość i cytrusowość jakie często są cechą białych win, dobrze podkreślą delikatne smaki ryb. Wino czerwone co do zasady może zbyt mocno dominować, gdy jest podane do dań rybnych. Co ciekawe, od tej reguły istnieją jednak wyjątki. Jest to choćby łosoś, który jako ryba tłusta pasuje do wina czerwonego. Ogólnie jednak reguła jest prosta – lekkie wino to lekkie potrawy. W tym także delikatne sery oraz owoce i warzywa.

Przekąski do wina czerwonego – konkretne przykłady

Pora teraz wskazać określone opcje, które stoją przed tobą podczas poszukiwania przekąsek do wina czerwonego. Przede wszystkim warto pamiętać o rozwiązaniu popularnym wśród miłośników trunku z winorośli, czyli o desce serów. Taki zestaw przekąsek to różnorodność smaków, ale także prostota wykonania. Wystarczy, że pokroisz ulubione sery i estetycznie je ułożysz na desce, a znakomite przekąski będą gotowe.

Rzecz jasna w przypadku win czerwonych warto stawiać na sery tłuste i wyraziste. Tym samym poszukując kolejnych elementów twej deski, powinieneś zwrócić uwagę na takie propozycje jak:

  • cheddar;
  • parmezan;
  • grana padano.

W przypadku czerwonych win dobrze sprawdzą się też sery wędzone. Doskonałym wyborem będą także sery pleśniowe, na przykład lazur. Oczywiście w przypadku tłustych przekąsek lepsze będą wina wytrawne.

Przekąski do wina czerwonego – wędliny i nie tylko

Sery to nie wszystko. W przypadku czerwonego wina bardzo dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju mięsa i wędliny. Oczywiście mowa o tłustych smakołykach, takich jak salami czy chorizo. Wino czerwone dobrze pasuje także do oliwek czy… winogron. Te ostatnie pozycje zresztą pasują również do wina białego.

Jeżeli zaś szukasz przekąsek nieco bardziej skomplikowanych, warto pomyśleć o koreczkach. To bardzo proste przekąski do wina, które przyrządzisz bez wielkiego wysiłku.

  1. Wystarczy że weźmiesz tortillę, posmarujesz ją dobrym sosem (na przykład pomidorowym lub śmietankowym) i umieścisz w niej ulubione dodatki, następnie zawijając i krojąc całość.
  2. Jakie dodatki? Takie, które będą dobrze komponować się z czerwonym winem i oczywiście między sobą.
  3. Może to być połączenie oliwek z serem feta lub szynki parmeńskiej i cheddara. Możesz wykorzystać pomidory (świeże lub suszone) oraz wybór serów i wędlin. Oryginalnym, ale popularnym pomysłem jest także łączenie smaków serów pleśniowych ze słodkością owoców.

Oprócz koreczków możesz podać do wina krakersy lub przystawki z wykorzystaniem różnych rodzajów pieczywa (ciasta francuskiego, bagietki czy grzanek).

Przekąski do wina białego – konkretne przykłady

Jakie przekąski do wina sprawdzą się najlepiej w przypadku białego trunku? Rzecz jasna potrawy delikatne. W przypadku serów warto wziąć pod uwagę sery kozie, a także aksamitne w teksturze i smaku brie czy camembert. W przypadku wina białego oczywiście również możesz pokusić się o skomponowanie deski serów, jednak pamiętaj, by nie były to propozycje bardzo dominujące w smaku. Warto także uzupełnić ową deskę o owoce (jabłka albo melon).

W przypadku win białych również znakomicie sprawdzą się koreczki, które można łatwo przygotować. W tym przypadku rzecz jasna powinny być subtelne w smaku. Dobrym wyborem będzie połączenie łososia, lekkiego serka oraz papryki.

Przekąski do wina – podsumowanie

Tak naprawdę należy pamiętać przede wszystkim o jednej naczelnej zasadzie. Tej, która głosi, że czerwone wina lepiej pasują do bardziej wyrazistych potraw, a białe do delikatniejszych. Jeżeli będziesz trzymać się tego drogowskazu, możesz puścić wodze fantazji i samodzielnie komponować smakowe dodatki do ulubionych trunków. Eksperymentuj i ciesz się bogactwem smaków. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny artykuł
jakie wino do ryby

Jakie wino do ryby? Najważniejsze porady

Zobacz też