Jakie wino do łososia? Przekonaj się, które jest najlepsze!

Jakie wino do łososia

Jakie wino do łososia? Dowiedz się, jakie rodzaje win pasują najlepiej do tej ryby! Połącz umiejętnie łososia z winem i wzbogać swój posiłek.

Jesteś ciekaw, jakie wino do łososia sprawdzi się najlepiej? Białe czy czerwone? Ciężkie, czy lekkie? W tym miejscu znajdziesz odpowiedź na te właśnie pytania. Przeczytaj i poznaj ciekawe połączenia!

Jakie wino do łososia? Podstawowe informacje

Generalna zasada dotycząca łączenia wina z jedzeniem głosi, że ryby powinno łączyć się z winem białym. Jednak z drugiej strony inna zasada mówi, że wino czerwone najlepiej pasuje do potraw tłustych. A taką wszak jest łosoś. Co zatem uczynić w tym przypadku? Idealnym rozwiązaniem jest dobranie do łososia wina białego, jednak takiego, które będzie względnie ciężkie w smaku. Przykładowo może to być Chardonnay. Nie możesz przy tym zapominać, że dokładny sposób, w jaki przygotujesz rybę (czy będzie smażona czy pieczona) ma wpływ na to, jakie wino należy do niej podać. Im cięższy posiłek, tym cięższy trunek.

Jakie wino do łososia? Łosoś wędzony i sushi

A jak wygląda kwestia wyboru trunku w przypadku ryby wędzonej? Jakie wino do łososia wędzonego warto wybrać? W tym przypadku również można zdecydować się na wybór wina względnie ciężkiego. Można jednak podejść do tematu w inny sposób i wybrać wino relatywnie delikatne, takie, które przełamywałoby wyrazisty smak ryby. Może to być na przykład wino musujące.

Oddzielną kwestią jest japońskie sushi, którego częścią nierzadko jest właśnie łosoś. W tym przypadku dobrze sprawdzą się owocowe i lekko kwaskowe wina niemieckie takie jak Riesling. Sprawią one, że smak ryżu i ryby będzie ciekawie uzupełniony delikatnym napojem.

Jakie wino do łososia? Pieczony łosoś w sosie

Wreszcie można zadać pytanie o klasycznego pieczonego łososia. To potrawa z zasady podawana z dodatkiem wyrazistego sosu. W tym przypadku, jak już możesz się domyślić po powyższych akapitach, wiele zależy od ciężkości potrawy i samego sosu. Dobrze może się tu sprawdzić Chardonnay, Sauvignon Blanc lub wina niemieckie. Wszystko zależy od stopnia wyrazistości i ciężkości twojego dania. To stanowi o tym, jakie wino do ryby warto dobrać.

Czerwone wino. Styl i kolor, które mogą być odpowiednie

Choć do ryb bardziej pasuje białe wino, półwytrawne lub wytrawne (takie jak choćby Gruner Veltliner), wino różowe czy nawet czerwone jak Pinot Noir nie muszą być wykluczone. Jeżeli zawartość tłuszczu w twojej potrawie i mięsie łososia jest nieco większa, niż zwykła, Burgund rodem z Francji, czy Beaujolais sprawdzą się świetnie. Pamiętaj, że zasady dotyczące łączenia wina z łososiem są nieco mniej rygorystyczne niż w przypadku innych ryb.

Podsumowanie

Jak widzisz, zasady dotyczące tego, jakie wino do łososia warto podawać, nie są skomplikowane. Omawiana tu ryba jest jednocześnie delikatnym daniem, jak i szczególnym w smaku. Tym samym szukając do niej dobrego wina, należy pamiętać o równowadze między owocowością a wyrazistością. Nie bój się eksperymentować! Znajdź takie wino, jakie pasuje ci najbardziej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do kurczaka

Jakie wino do kurczaka? Przekonaj się, które jest najlepsze!

Następny artykuł
Jakie wino do serów

Jakie wino do serów? Dowiedz się, jak połączyć trunek i ser!

Zobacz też