Jakie wino do carbonary? Dowiedz się, co zrobić, by wino najlepiej wzbogaciło twoje danie. Sprawdź, jak we właściwy sposób łączyć wino i właśnie ten rodzaj makaronu.
Spaghetti carbonara to jeden z najbardziej popularnych w ostatnim czasie rodzajów makaronu. Jest to danie proste w wykonaniu, a zarazem charakterystyczne w smaku. Odpowiednie wino może dodatkowo wzbogacić jego smak. Przekonaj się, jak właściwie łączyć wino i ten właśnie makaron. Oto jakie wino do carbonary warto wybrać.
Jakie wino do carbonary? Podstawowe zasady
Podstawowe zasady dotyczące łączenia wina i pożywienia głoszą, że wina czerwone lepiej pasują do potraw tłustych. Z kolei wina białe będą lepiej korespondować z potrawami bardziej delikatnymi. Jak tym samym potraktować omawianą potrawę? Z jednej strony jest to makaron, ale z drugiej oparty jest o sos na bazie żółtek, a przede wszystkim tłuste mięso (boczek lub w ideale guancale). Mimo pewnej zawartości tłuszczu w tym daniu lepiej będzie pasować do owej potrawy wino białe. Jego orzeźwiający smak sprawi, że przełamana zostanie swoista ciężkość carbonary.
Jakie wino do carbonary? Jakie białe wino?
Opisywana tu potrawa to w dzisiejszych czasach jedna z najbardziej popularnych form przygotowywania makaronu. Wydaje się wręcz, że równać się z nią może chyba tylko spaghetti bolognese. Wiesz już, że do kremowego sosu, który stanowi podstawę tego dania, najlepiej będzie pasować białe wino. Które jednak będzie najlepsze? Warto wskazać pod tym względem takie typy jak Sauvignon Blanc, czy Rioja. Są to orzeźwiające i delikatne trunki, które z pewnością idealnie uzupełnią smak dania.
Podsumowanie
Jak widzisz, temat dotyczący tego, jakie wino do makaronu jest najlepsze, nie jest tak skomplikowany. Musisz pamiętać, by wino, które wykorzystasz, było lekkie, owocowe i orzeźwiające. Jak nietrudno się domyślić, nie powinno to być wino słodkie ani półsłodkie. Idealne jako dodatki do tej potrawy będą wina wytrawne tudzież półwytrawne. To właśnie one idealnie będą kontrować pełnię smaku opisywanego makaronu.