Jakie wino do obiadu? Przekonaj się, co warto podać do obiadu, by był jeszcze lepszy. Poznaj kluczowe reguły w tym względzie! Postaraj się o urozmaicenie swego kulinarnego doświadczenia.
Czekasz na przybycie wyjątkowych gości? A może po prostu planujesz zacny przepyszny posiłek? Niezależnie od planów warto wiedzieć, jakie wino do obiadu podać. Poznaj najważniejsze zasady i przekonaj się, jakie wino do jakich potraw warto dobrać.
Jakie wino do obiadu? Jaki trunek do drobiu?
Jeżeli podstawą twojego obiadu będą dania z kurczaka, warto pomyśleć o wyborze wina, które będzie dobrze współgrać z tym mięsem. Ogólna zasada głosi, że drób (nie tylko kurczak, ale też indyk czy gęsina) dobrze współgra z winem białym. Nie jest to jednak jedyna i niezaprzeczalna reguła. Do cięższych dań drobiowych dobrze będzie pasować wino czerwone. Te lżejsze będą dobrze uzupełniane zaś przez lekkość owocowych trunków w rodzaju Chardonnay, Rieslinga, czy hiszpańskiego Albarino.
Jakie wino do obiadu? Ryby i owoce morza
Jeżeli planujesz dania rybne lub oparte na owocach morza, ponownie dobrym wyborem będą wina białe. Szczególnie takie o wysokim poziomie kwasowości. Taki trunek pozwoli dobrze podkreślić smak potraw. Sprawdzi się dobrze tak z rybami, jak i kalmarami, ośmiornicą, czy nawet małżami. Lekkość owoców morza dobrze będzie się komponować z lekkością wina. W tym przypadku sprawdzi się też białe wino wytrawne, a także wino różowe. Lekkie aromaty i smaki owoców morza (na przykład podanych z makaronem) świetnie sprawdzą się w degustacji. Takie połączenia smakowe mogą cię zauroczyć. Różne rodzaje wina możesz przystawiać do serów w zależności od ich ostrości.
Jakie wino do obiadu? Mięso czerwone
Wreszcie pojawia się kwestia czerwonego mięsa. Zaliczamy do niego wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, baraninę, jagnięcinę i cielęcinę. W przypadku tego rodzaju mięsiw idealne będzie wino czerwone. Wino białe nie jest oczywiście zabronione, jednak należy pamiętać, że jego delikatny smak może zostać stłumiony przez wyrazistość steków, sosów i kotletów. Duża ilość tłuszczów i przypraw sprawia, że czerwone wino o wiele lepiej komponuje się z daniami tego typu. Taniny obecne w winach czerwonych oparte na odpowiednich szczepach winogron pozwolą na lepsze doświadczenie smakowe.
Jakie wino do obiadu? Podsumowanie
Przedstawione wyżej reguły to oczywiście tylko ogólne i najważniejsze drogowskazy dotyczące tego, jakie wino do obiadu warto wybrać. To jedynie uniwersalne wskazówki.Pamiętaj, że przy wyborze trunku najważniejsze są nie eksperckie wskazówki, lecz twoje preferencje. Nie bój się tym samym poszukiwania własnych ścieżek! Pamiętaj też, by zawsze dobrze przechowywać wino i odpowiednio je schłodzić. To pomoże w zachowaniu właściwych walorów.